Новини - 2021-01-19 11:37:24

Най - после разхлабват мерките?

Новини Най - после разхлабват мерките?

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов днес. В съвещанието участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще продължат и промени няма да има.Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 ще позволят на 4 февруари т. г. от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас. „Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, каза премиерът в хода на работното съвещание. По думите му разхлабване на мерките за спортове и фитнес зали трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.Бойко Борисов акцентира също и върху определянето на възможността ресторантите да отворят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта. „Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, добави премиерът.Министър-председателят добави, че настоящите мерки са доказали, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи. „Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта“, подчерта премиерът.„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на ст, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание. Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, за да не стане като в някои други държави, които започнаха с еднократно вместо двуразово ваксиниране на населението, поставяйки им само по една доза от ваксината на Пфайзер и Бионтек.„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър. 
Ангелов добави, че договорите за доставката на ваксините се сключват между Европейската комисия и производителите. „Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, допълни министър Ангелов.

От своя стана председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание на това, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна генерал Мутафчийски.


Източници: Нова, Дарик

Снимка: БГНЕС