Новини - 2022-02-02 14:03:05

МВР с мащабна операция срещу корупцията в енергетиката

Новини МВР с мащабна операция срещу корупцията в енергетиката

Мащабни разследвания за случващото се в енергетиката провежда МВР. На брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков и силовият министър Бойко Рашков бяха категорични, че високите цени и затрудненията за потребителите са резултат от конкретни действия в държавните структури.„Ние сме абсолютно сигурни, че смяната на борда (на "Булгаргаз" - б.р.) беше наложителна и аз заставам сериозно зад тезата, че ако те си бяха свършили работата както трябва, повишението от 1 януари нямаше да е +30%“, подчерта премиерът.Рашков коментира, че първоначалните очаквания в МВР са били разследването по „Хемус“ да е „уникален случай“ на отклоняване на десетки милиони в държавния бюджет, но се оказва, „че далеч не е така“.„Булгаргаз“ е държавна фирма, чрез своите действия и решения е допринесла за настоящото положение в нашата страна с цените на газа“, подчерта вътрешният министър, като заяви, че отговорни са „заинтересовани лица“, които обаче „не са заинтетресовани от интересите на българските граждани“.


 

По думите му цялостно дружеството е работело „против интересите на нашата страна, против интересите на бизнеса и против интересите на българските граждани“. От думите му стана ясно, че предстои повдигане на обвинение на бившия директор Николай Павлов, но може и други от отстранения мениджмънт да бъдат подведени под отговорност.
„Не е случайно и поведението на КЕВР. В момента се извършват процесуално-следствени действия по отношение на експерти от КЕВР“, допълни Бойко Рашков.По думите му е в ход проверка и по отношение на ПАВЕЦ „Чаира“, който по думите на Рашков е изграден с японски технологии, за да поема пиковите часове на денонощието, но „в течение на няколко години назад е бил унищожаван очевидно с оглед интересите на икономически субекти в нашата страна“.


 
Пари за общините, но срещу проверки

 

След като редица общини обявиха, че не могат да плащат сметките за уличното си осветление и ще гасят лампите, премиерът Кирил Петков посочи, че вече е създадена работна група на Министерството на енергетиката и Министерството на икономиката.


 

Всяка община ще може да представи финансовите си проблеми, за да се потърси начин те да бъдат адресирани, но под условие: „Във всяка такава община ще бъде изпратена проверка на АДФИ, за да сме сигурни, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки“.


Автор: бТВ