Здраве и спорт - 2020-05-23 21:57:39

Мощни билки при кашлица

Здраве и спорт Мощни билки при кашлица

Рефлексното действие от кашлицата се справя с дразнители на нервните окончания. Такива са алергени попаднали, чрез лигавицата на носа, прах, полени, бактерии, вируси и други вещества. Скоростта на въздуха, с която издишваме достига 100 км/ч, а количествата са достатъчни, за да напълнят бутилка от 1,5 л. Пръските образувани при кашлицата достигат до няколко метра. Капките слюнка, могат да достигнат 3000 пръски.


Понякога може да е безобидна и да отшуми бързо, в други случаи да е симптом за медицински проблем, да бъде много силна и продължителна. Това може да изтощи организма, да причини безсъние, главоболие, да доведе до уринарна инконтиненция (неволно изпускане на урина), дори да счупи ребра в някои крайни случаи. Не трябва да се неглижира, а да се установи първопричината за нея. Само така лечението би имало успех.


Има доказани, надеждни природни лека от народната медицина, против кашлица.

Билковите лекарства се използват широко при лечението на кашлица. Предимството им е универсалността на действието. Те имат не само отхрачващо действие, но и успокояващо. Фитонцидите, които се намират в много лечебни растения, помагат на организма да се бори с бактерии и вируси. Чайовете и сиропите, направени с билки имат приятен вкус, който се харесва от възрастни и деца.


А ето и 10 мощни билки при кашлица:

Fol. Althaeae (корен от ружа)

Лечебната ружа има установено омекчаващо, отхрачващо и противовъзпалително действие. Тези въздействия на лечебната ружа се свързват с богатото съдържание на слизести вещества в корените й, установяват учените. Корените на медицинската ружа се използват широко и са с доказана терапевтична активност. Показания за прилагането им на първо място са заболявания на дихателните пътища, придружени от упорита кашлица, магарешка кашлица, бронхити, трахеити.


Fol. Farfarae (листа от подбел)

Отхрачващо, омекчаващо, антисептично, противовъзпалително

Подбелът действа противовъзпалително и отхрачващо при остри възпалителни процеси на дихателната система, облекчава експекторацията, успокоява кашлицата, кашличните пристъпи, особено нощем. Благодарение на тези свойства подбелът се употребява често в лечебната фитотерапевтична практика главно при катари на горните дихателни пътища, остри бронхити, ларингити, емфизема на белите дробове и силикоза.Fol. Malvae (листа от слез)

При пресипнал глас, ангина, трахеобронхит, кашлица. 

Външно за гаргари при пресипнал глас, възпаления на устната лигавица
Fib. Pulrnonariae (стръкове от медуница)

Медуницата се използува най- често в комбинации с други лечебни растения за облекчаване на кашлицата и като кръвоспиращо средство (у туберкулозно болни).


Hb. Thymi (стръкове от мащерка)

Мащерката се използва при суха и еластична кашлица, при остри катари на горните дихателни пътища, бронхит, коклюш, астма.  Действа антисептично, противовъзпалително, изчистващо, спазмолитично.

Rad. Inulae (корени от бял оман)

Противовъзпалително, отхрачващо, противоглистно,антипаразитно, антисептично, антибактериално, противогъбично, успокоява кашлицата , при асма, бронхит, Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).


Rad. Liquiritia (корени от сладник)

Коренът на сладника се използува и при лечението на възпалителните заболявания на дихателните пътища (омекчаващо и отхрачващо средство) (съдържание на сапонини). Именно поради това сладкият корен е редовна съставна част на отхрачващите чайове


Cort. Cinnamomum (кора от канела) 

Канела Касия съдържа малки количества кумарин. В малки количества кумарин съдейства за изхвърляне от тъканите на токсините и пречиства кръвта, също разрежда кръвта. Освен това той неутрализира вредните ефекти върху организма на злокачествените нитрити и на нитратите, които се съдържат в минералните торове


Fr. Syzygium (плод от карамфил)

пъпки от карамфил имат стимулиращи, отхрачващи, карминативни и паразитни свойства (например, поради антимикробно действие,.Освен това  карамфила има противовъзпалителен ефект при заболявания на  лигавиците на устната кухина. Антхелминтният ефект на екстракт от цветя карамфил върху аскариди и бактериостатичен ефект върху дифтериен бацил, патоген на антракс, стафилококус ауреус. Доказана е и ефективността на  карамфила при лечението на ларингит, фарингит, ринит, тонзилит, отит и възпаление на максиларните синуси


Rad. Zingiber (корени от джинджифил)

Едно от основните приложения на джинджифила е използването му за лечение и профилактика на настинки. Джинджифилът има много полезни свойства. Той има противовъзпалителен ефект, така че чай от джинджифил е изключително полезен при лечението на заболявания на устната кухина и гърлото. В народната медицина коренищата от джинджифил се използва бронхиална астма.

Показания: 

Чаят се прилага при бронхити и възпаления на горните дихателни пътища. При кашлица се използва като отхрачващо, бронхоразширяващо и дезинфекциращо средство. При остри катари на горните дихателни пътища, при хроничен бронхит, коклюш, бронхиална астма, при суха и еластична кашлица.


Автор:дрогерия "Феникс"