Новини - 2020-06-08 12:37:34

Министър Танева: Да не се хвалим, че сме измамници

Новини Министър Танева: Да не се хвалим, че сме измамници

Земеделският министър Десислава Танева е записана да обяснява във видеоразговор, че трябва да се крият нарушения по плащанията за "Обвързана подкрепа", защото в противен случай Европейската комисия ще спре финансирането. Записът е от Консултативния съвет по обощарство и зеленчукопроизводство, съобщи сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".


„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (бел. ред. финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“, заявява пред съвета министър Танева.


Признанието, че схемата "обвързана подкрепа" е силно компрометирана от множество констатирани измами идва след въпросите на Георги Василев, който е организационен секретар на асоциацията „Български пипер. Само в това сдружение са постъпили 22 запитвания от членове, които са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали от обвързаната подкрепа. „Ние се досещаме от къде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално как става така, че получихме тези пари, които получихме?“ попита секретарят Георги Василев.


Танева отговаря на Василев, че от ведомството ще направят съответни изчисления: 

„Ние защо така се въздържаме от много информация? Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и си компрометираме обвързана. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията…“, уточнява още министър Танева.


Пред „Биволъ“ пък Георги Василев коментира, че европейската схема се употребява за целенасочено крадене и не става въпрос за допуснати и регистрирани грешки, а за разкрити измами. „60% от хората, които кандидатстват по тази програма лъжат държавата с помощта на МЗХГ. Това много добре го знаят в ДФЗ и МЗХГ. От както я има тази помощ, ние всяка година им го казваме“, твърди зеленчукопроизодителят.