Новини - 2021-10-06 06:34:14

Мицотакис за преговорите с Македония: Не подкрепяме България

Новини Мицотакис за преговорите с Македония: Не подкрепяме България

Атина. Ясно послание, че Гърция не подкрепя България в блокирането на европейската перспектива на Северна Македония, беше изпратено от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по време на участието му в „Атинския демократичен форум“, като той подчерта, че това е „ненужно усложнение“, съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Атина, цитиран от скопския телевизионен канал “Алсат М“.


По време на дискусията със Стивън Ерлангер, редактор на европейската редакция на New York Times, гръцкият премиер говори за редица актуални теми в Гърция, включително интеграцията на Северна Македония в Съюза.


В хода на интервюто в кулоарите на Атинския демократичен форум, на въпрос дали Гърция е на страната на България в блокирането на перспективите за присъединяване към ЕС за Северна Македония, Мицотакис заяви: "Не подкрепяме България! Смятаме, че това е ненужно усложнение... Трябва да предложим на Западните Балкани много ясна европейска перспектива".Гръцкият премиер говори и за предстоящата среща на върха ЕС-Западни Балкани в Словения: "Трябва да говорим открито за разширяването. Да покажем ясно, независимо дали са необходими 10 или 15 години, че Западните Балкани принадлежат към Европа“.