Новини - 2021-05-29 06:50:59

Мая Манолова иска спешна среща с енергийния министър заради поскъпването на тока и парното

Новини Мая Манолова иска спешна среща с енергийния министър заради поскъпването на тока и парното

Осем топлофикации са надвзели над 20 млн. лв. от клиентите си заради разликата в цената на природния газ

 

Мая Манолова настоява за спешна среща с енергийния министър заради увеличаването на цените на парното и тока от 1 юли 2021 г.


От доклада на КЕВР, публикуван вчера на страницата на регулатора, става ясно, че най-голямото увеличение на цените на тока и парното е в София. С 14,25 % ще се увеличи цената на парното и топлата вода, а с 4,21 % ще се увеличи цената на тока. Увеличението на тока за Южна България на територията на ЕВН Пловдив ще е 2,37 %, а за Източна България на територията на Енерго Про Варна – 2,14 %.


Във видео на живо във Фейсбук Манолова представи сигнал от граждани, постъпил в Гражданската платформа „Изправи се.БГ", за договори на ЕВН Електроразпределение Юг за поддръжка на електроснабдителната мрежа на завишени цени.


Фирмите, които са поддържали мрежата, присъединявали са клиенти и са правили планови ремонти, са отстранени с процедури, проведени на австрийски сървър по австрийското законодателство. Информацията за това е протокол със спечелилите участници. Не са ясни предложените цени и защо са избрани тези фирми за поддръжка. Ясно е обаче, че парите за поддръжка на мрежата, влизат в увеличаването на цената на тока, обясни Манолова.


Решението е обжалвано в съда в Долна Австрия, след което процедурата е спряна. ЕВН обаче са продължили дейността. Без да има надлежно сключени договори с възложител се извършват строително-монтажни дейности. ДНСК е установило нарушенията, но дейностите продължават и санкции не са последвали, обясни Манолова.


ЕРП-тата са закриляни от КЕВР. Регулаторът трябва да следи основателно ли е искането на по-високи цени на тока и представените разходи, категорична бе тя.


Манолова настоява енергийният министър да сезира Върховната прокуратура за проверка на процедурата във връзка с вчерашния доклад на КЕВР. Според доклада в осем топлофикации има надвзети приходи от клиентите в размер на над 20 млн. лв. по вина на КЕВР. Причината е разликата в цената на природния газ от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г. Топлофикация София е надвзела 15,114 млн. лв. Останалите топлофикации са в Пловдив (ЕВН България), Плевен, Бургас, Варна, Враца, Велико Търново и Разград.


Не може 6 млн. потребители на ток и парно в страната да плащат по вина на КЕВР по-високи сметки, категорична е Манолова.


Над 10 % ще е увеличението на цената на парното в Перник, Бургас, Варна и Велико Търново. Между 8 % и 10 % ще е увеличението на цената на парното в Габрово, Плевен, Пловдив и Разград. Само с 1,75 % се вдига парното в Сливен, който остава единственият град с повишение под 8 %.


На 2 юни 2021 г. ще има открито заседание на КЕВР за цените на тока и парното, в които ще участват енергийните предприятия и топлофикационните дружества. Общественото обсъждане с гражданите е предвидено от регулатора на 7 юни 2021 г.


Манолова изразява несъгласие, че в доклада на КЕВР не е посочено по какъв начин надвзетите суми се отразяват на предложените от топлофикациите нови цени на топлинната енергия.