Новини - 2021-11-03 20:35:51

Мащабна акция на ГДБОП, свързана със строителството на автомагистрала "Хемус", се провежда в момента на територията на страната

Новини Мащабна акция на ГДБОП, свързана със строителството на автомагистрала "Хемус", се провежда в момента на територията на страната

Мащабна акция на ГДБОП, свързана със строителството на автомагистрала "Хемус", се провежда в три области на страната тази вечер. По неофициална информация има 10 задържани, съобщава БНР. Проверяват се офиси на фирми, участвали в изграждането на автомагистралата. ГДБОП извършва обиски в различни места в страната.


МВР провежда мащабна операция за изясняване на начина, по който са разпределяни парите за строителството на магистрала "Хемус", научи Mediapool. До момента са арестувани над 10 души, но бройката може да се увеличи. Операцията се провежда в три области. Една от тях е Благоевград. Към момента разследващите отказват подробности за операцията.


Това е поредна акция на МВР, свързана със строителството на "Хемус". Миналата седмица полицаи и данъчни влязоха в централата на държавната фирма "Автомагистрали". Дружеството формално се води строител на аутобана, но е сключило множество договори с частни фирми.


От МВР и регионалното министерство обясниха, че към фирмите са били преведени авансово милиони левове, а в същото време не е имало дори разрешителни за строеж за няколко лота от магистралата. Вътрешният министър Бойко Рашков заподозря, че парите са били отклонявани с цел "в по-късен етап да бъдат отклонявани за контролиран вот и купуване на гласове". Той заяви още, че към момента не се знае кой строи "Хемус".


Преди изземването на документация от "Автомагистрали" трасето на "Хемус" бе заснето с дрон. Преди няколко дни Рашков заяви, че има данни за престъпления, които миришат на асфалт.


Автор: Самуил Димитров, mediapool.bg