Новини - 2020-09-16 07:22:05

Манолова: С промените в Изборния кодекс сега ГЕРБ слага кръста на честния вот с машини

Новини Манолова: С промените в Изборния кодекс сега ГЕРБ слага кръста на честния вот с машини

С промените в Изборния кодекс ГЕРБ слага кръста на честния вот с машинно гласуване. Правят го сега, защото ги е страх, че по честен начин не могат да спечелят изборите. Борисов е свикнал да играе в уредени и свирени мачове, затова се прокарват промени в Изборния кодекс в последния момент, с които да се влезе през задния вход. Това се случва на фона на безпрецедентни протести, които искат оставка и честни избори.


Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова пред медиите на площада пред президентството във връзка с промените в Изборния кодекс, които се гласуват днес на второ четене в пленарна зала.


Тук сме, за да се опитаме да предотвратим опита на ГЕРБ да заложи мина на честността на следващите парламентарни избори. Депутатите днес ще гласуват промени в Изборния кодекс, които са пладнешки обир на гласовете на българите, допълни Манолова.


Тя подчерта, че с промените се връщат хартиените бюлетини, което означава, че гласовете ще се отчитат, както обичайно – с преправяни и надраскани протоколи. На всеки участник в следващите избори, на всеки кандидат за депутат, ще се случи това, което се случи на мен в София срещу Фандъкова и Борисов - 900 преправени протокола, каза Манолова.


Тя допълни, че промените предвиждат и удължаване на срока за доставка на машини, но не с цел да са закупени или наети, а за да не могат да ги осигурят. Предвижда се месец и половина срок за сертифициране на машините, за да не стигне времето. Въвеждат и изискване да се броят хартиените отрязъци след гласуването с машина. Така отново ръцете на партийни активисти ще пипат бюлетините, ще манипулират и ще фалшифицират вота, обясни Манолова.


Председателят на „Изправи се.БГ" допълни, че се променя и съдържанието на протоколите, така че да не може да стане ясно колко са невалидните бюлетини, дописаните избиратели под черта в списъците, колко бюлетини не са използвани.


Манолова е категорична, че с промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, напълно се обезсмисля машинното гласуване.


В момента активистите на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" продължават протестите пред входа на Народното събрание, където депутатите се регистрират за пленарното заседание. Промените в Изборния кодекс (на второ четене) са втора точка в дневния ред.