Новини - 2020-05-26 06:36:04

Манфред Вебер: България ще може да се възползва от Фонда за възстановяване

Новини Манфред Вебер: България ще може да се възползва от Фонда за възстановяване

България е сред страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възстановяване след пандемията от Covid-19 въпреки ниския брой на заразените. Това заяви в интервю за БНР председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер.

На въпрос за критериите, по които ще се определя кои са най-засегнатите държави, Вебер уточни:


„Разбира се, първата идея е за хората, които са заразени. И това трябва да се взема предвид, тъй като в Северна Италия има региони, които бяха много сериозно поразени и тук трябва особен приоритет. Но последствията са далеч по-широки в икономически аспект.  България, например, много добре управлява кризата и цифрите показват, че там заразените са най-малко в сравнение с другите държави. Това обаче не означава, че тя няма да има достъп до тези средства. Тя също е засегната икономически от тази криза и затова трябва да се възползва от този нов фонд“.


Според Вебер е постигнато съгласие с Европейската комисия за Фонда за възстановяване от пандемията с коронавируса. Той и колегата му Зигфрид Мурешан изпратиха писмо до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, в което заплашиха групата да наложи вето върху 7-годишния бюджет на Общността, ако парламентът не бъде изцяло ангажиран в изготвянето на плана за възстановяване.


"Целият Европейски съюз е изправен пред огромна икономическа криза след пандемията с коронавируса. И повече от когато и да било преди това, Европа може да даде положителен отговор, само ако приложи на практика солидарността и ако опазим заедно нашата сила. Затова ние, като членове на Европейския парламент и на групата на Европейската народна партия изцяло подкрепяме идеята за създаването на фонд за възстановяване, както и да се инвестира в европейската икономика. Това е и основното послание тези дни. Богатите страни като Австрия, Финландия, Нидерландия, Германия трябва да разберат, че е в техен интерес да поддържат единна и силна Европа. За мен има два основни аргумента, за да се инвестира в този фонд за възстановяване. Първият е глобален - не бих искал след две години да видя ситуация, в която Китай е големият печеливш от цялата криза. Не бих искал да спечели икономически и същевременно да открие ваксина срещу коронавируса. Европа не трябва да е губеща и точно затова трябва да инвестираме именно сега. Вторият аргумент е, че Европа не може да си позволи второ изгубено поколение в рамките на Европейския съюз. Например, в Италия, Испания, Гърция  имахме такова по време на кризата преди 10 години, когато добре образовани млади хора нямаха шанс да намерят добро бъдеще на трудовия пазар. Затова смятам, че Комисията има добър шанс тази седмица да представи балансирано предложение между идеите на Меркел от една страна и на Австрия и Холандия от друга, тъй като солидарността е нещо, което се приема от всички в този момент.


От гледна точка на Европейската народна партия е ясно, че говорим за свежи пари, които ще набираме на пазарите. За нас е ясен и принципът: "Свежи пари само за бъдещето".  Не за миналото. Тези, които са допуснали твърде много грешки и са натрупали доста дългове, трябва сами да намерят отговорите за себе си. Като политик от Европейската партия аз не съм готов да финансирам с тези средства фалшивите обещания на комунистическата партия "Подемос" в Испания, например.


И парите трябва да отидат именно към сектори, които са най-засегнати, като туризма, който за нас е ключов и в който най-потърпевш е малкият и среден бизнес. Идеята на този фонд е да не допусне задълбочаване на разделението на европейската икономика между силните и слабите. Европа трябва да е единна и затова е необходима дейност в страни като България, които още се нуждаят от икономически растеж, за да дадат добра перспектива на младото поколение и да получат реален достъп до европейското развитие."

Автор: БНР