Общество и култура - 2021-03-14 15:00:43

Македонският участник в "Евровизия" Васил Гарванлиев се определи като българин

Общество и култура Македонският участник в "Евровизия" Васил Гарванлиев се определи като българин

Македонският представител на песента на "Евровизия" Васил Гарванлиев, който провокира обществеността с цветовете на българското знаме на клипа си за Евровизия, призна в интервю, че е български гражданин.
Без никакъв свян Гарванлиев се самоопредели в ефира на предаването като българин. Той се похвали със своето българско гражданство, което е наследил от своите предци. 
Интересното е, че Гарванлиев е роден в града на Зоран Заев. Певецът гордо заяви, че освен македонец, той има и български паспорт, който е получил, защото баба му е била българка и е имала далечни роднини в България."Скандалното" в интервюто на Гарванлиев е, че той не говори за две държави, а казва, че е роден в Струмица, която се намира от "другата страна на границата".
Според неговото обяснение, има една държава, която е разделена от две страни и той просто е роден от "другата страна".
Водещият, който задаваше въпросите не пропусна да поздрави Варна и София, и то с широка усмивка, която засия още повече, когато разбра, че неговият събеседним има български паспорт и самосъзнание.
Не закъсняха и реакциите в социлните мрежи в РСМ, които буквално избухнаха. Признанието на младия певец накара северномакедонската кръв да закипи, а простотията отново да вземе превес над мисълта. Обидите към твореца бяха най-различни и просташки, свързани с етническия му произход, сексуалната му ориентация, а някои от изказванията бяха откровено фашистки и античовешки, странно обаче не бяха премахнати в две от най-големите социални мрежи. 
Сигурно е, че братята северномакедонци много ги е заболяло гърлото след подобно изказване, защото реалността е трудна за преглъщане, когато цял живот си се отричал от нея. Все пак прави чест на младия македонец с български произход, че е събрал сърце да признае нещо, което стотици хиляди българи в Македония не смеят да направят, защото ги е страх от преследване. А нечовешките коментари, клетви и заплахи само доказват това. 
Ето и линк към част от интервюто, в която Грванлиев гордо заявява, че е българин:

https://twitter.com/m0rban/status/1370892237274513413?s=20