Свободно мнение - 2021-04-05 16:04:57

Корнелия Нинова: Няма да подавам оставка

Свободно мнение Корнелия Нинова: Няма да подавам оставка

Цялото Изпълнително бюро на БСП подава оставка


Няма да подкрепим правителство, предложено от ГЕРБ - с или без Борисов, от експерти или от политици 

В БСП имаше хора, които работеха за други партии. През цялото време ние се борихме на два фронта - и вътре, и навън с един общ опонент – задкулисието

 Изчакахме с нашата пресконференция, за да се видят приблизително окончателните резултати и да излезем днес с конкретни решения.


Преди това обаче искам да благодарим на всички български граждани, които излязоха да гласуват в тази трудна ситуация, както и на членовете на комисиите, на застъпниците, които дори и в момента са в трудно положение при предаването на протоколите. Благодарим им за усилията. Ще разделим нещата по изборите и бъдещите събития на две.Първо за държавата и след това за партията. Това заявих на пресконференция в централата на БСП.


Основната ни задача беше да  се разбие модела “ГЕРБ”. След тези избори ГЕРБ повече не може да управлява и Борисов повече няма да е премиер. Това е само началото. Този модел е проникнал навсякъде. Това е моделът на институциите,  модела на икономиката, на здравеопазването, на правосъдието и той ще продължава да се съпротивлява на промяната, затова смятаме, че окончателното му отстраняване ще бъде дълъг процес.


Нашата позиция е ясна. Ние ще сме против този модел докрай, както сме от поне 4 години. Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ с или без Борисов, от експерти или от политици.

Народът ни подреди така, че без БСП съществените решения по бъдещите решения на Народното събрание не могат да се вземат.


За съжаление след здравната, икономическата и социалната криза смятаме, че навлизаме и в политическа такава. Затова призоваваме всички спокойно, без емоции, с мъдрост да разсъждаваме оттук нататък как да се действа.


За партията:  Поставихме си цел да сме първа политическа сила. Не я постигнахме, даже отстъпихме второто място.


За нас това е тежка загуба. Но апокалиптичните  картини, които се чертаят от някои говорители за БСП, са пресилени. Били сме в такова състояние, излизали сме след това от него. Така че обективно и разумно отчитаме загубата, но и гледаме напред. Разбира се, днес няма да използвам клишетата “ние тепърва ще анализираме, ще видим какво ще се случи”. За нас причините са ясни. Ще започна с големите и с дълбоките причини.


Повечето български граждани гласуваха срещу всички партии в досегашния парламент. Тоест възприети сме като част от статуквото. Това е голямата ни грешка и вина - че не успяхме  през тези години да докажем, че сме опозиция и алтернатива, включително  и чрез реформата в партията, която беше представена публично като вътрешен разнобой, а всъщност бяха действия за придаване на нов външен морален облик на БСП за скъсване със задкулисието в собствените си редици преди да заявим желание за такова в държавата.

Второ, повечето българи гласуваха за нещо ново, различно. За хора, които не са управлявали в прехода, мислейки всички сте еднакви, нека дойде някой друг, да опитаме нещо ново.

Трето -ковид кризата повлия на нашия резултат. Включително и нейното вредно и целенасочено управление от правителството на Борисов. Част от нашите избиратели, най-вече възрастни хора се уплашиха и не излязоха да гласуват.

Четвърто, купеният, корпоративният вот, натискът и страхът бяха безпрецедентни на тези избори. 

Пето, от нас взеха гласове Мая Манолова и Слави Трифонов.

Шесто, вътре в партията имаше хора, които работеха за други партии. През цялото време ние се борихме на 2 фронта - и вътре, и навън с един общ опонент - задкулисието и нежеланието на статуквото  да се промени.


По политиките:

Мисля, че бяхме последователни, опозиция, алтернатива, с много ясна програма, с конкретен план, с позитивна кампания, с чисти и откровени послания.

Искам да благодаря на всички - в партията, структурите, водачите на листи, листите, ръководни органи, всички, за хубавата, позитивна, модерна кампания, която направихме. 

По отговорността:

Току-що цялото Изпълнително бюро подаде оставка. Решихме да свикаме присъствен Национален съвет при първата епидемиологична възможност и да изберем ново Изпълнително бюро. 

Аз няма да подавам оставка. Бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство в партията, но по-важното е, че предстоят формирането на парламент и  изключително важни въпроси по управлението на държавата. 

Може и да се наложат предсрочни избори. Обсъдихме и решихме, че в този момент не можем да оставим партията без председател и да влезем в пряк избор, който в следващите 3 месеца ще ни извади от активните политически процеси в страната.


Корнелия Нинова


Последни новини