Новини - 2021-05-21 08:02:57

Корнелия Нинова: Голяма лява коалиция ще има

Новини Корнелия Нинова: Голяма лява коалиция ще има

Голяма лява коалиция ще имаИнициативата за  разговорите поех аз след решение на Националния съвет на БСП

Голяма лява коалиция ще има. Тя не е лесна, но е необходима за България, особено в условията на социално-икономическата криза и след управлението 10 години на ГЕРБ. България има нужда от лява политика и отваряне на ветрилото към ляво център. Много години наред през целия преход левицата се роеше и животът показа, че малките партии, откъснали се от БСП, не винаги успяват да влязат в парламента, а хората, които ги  харесват и гласуват за тях се чувстват непредставени. По тези две причини потърсихме диалог за обединение в ляво и провеждане на политика на отваряне на ветрилото и към център. Това заявих на пресконференция в централата на БСП.


Националният  съвет ме упълномощи да започна разговори с други политически парии. Такива разговори водим от поне 2-3 седмици. В много висока степен сме готови с някои от партиите и от утре започваме подписване на споразумения. Разговорът продължава да бъде отворен и до 26-и ще продължат. В най-висока степен на готовност сме с АБВ, “Движение 21“ и “Нормална България“ на Георги Кадиев.


Инициативата за разговорите поех аз. Потърсих лидерите на тези и не само на тези партии. Проведохме многократни срещи с трите формации. На първо място изчистихме общите си политики. Всяка от нашите формации представи платформата си, програмата си, видяхме че в най-висока степен те съвпадат. След това пристъпваме към организационните въпроси.


На тези избори ще се явим във формата “БСП за България“, ще се  регистрираме с това име в ЦИК на 26-и. Сегашният формат на коалицията “БСП за България“ се запазва, тоест досегашните ни партньори в тази коалиция остават. Към формата “БСП за България“ ще сключваме споразумения за присъединяване и подкрепа и за правене на общи политики с партиите, с които разговаряме, с които сме готови, и с които предстои да водим разговори.


От утре започваме подписването и самото формализиране на тази голяма коалиция, която допълва Коалицията “БСП за България“. Утре ще започнем с АБВ, след това с “Нормална България“ на Кадиев, и остават с “Движение 21“ за уточняване на детайли и на подробности.


Вярвам че до 25-и, когато е Националният съвет на БСП, който трябва окончателно да одобри формата, всичко ще бъде готово. С много висока степен на увереност твърдя, че този нов и широк формат ще доведат до по-добър резултат за левицата и за партиите в ляво, ще отвори диалога към политики в ляво-център, и ще даде възможност за промяна в политиките в България да бъдат лявоцентристки, и отваря широка врата за едно лавоцентристко управление.


Тази коалиция се създава за изборите за 46-то НС, но в споразумението предвиждаме възможност тя да продължи и за други избори. Първанов и Петков няма да са в листите.


Корнелия Нинова