Новини - 2021-03-17 08:48:44

Корнелия Нинова: БСП е категорично против Истанбулската конвенция

Новини Корнелия Нинова: БСП е категорично против Истанбулската конвенция

Докато съм председател на БСП, партията няма да промени позицията си за Истанбулската конвенцияИнтервю в предаването "Още от деня" по БНТ


Водеща: В публичното пространство се появиха коментари, че е възможно БСП да преосмисли позицията си по Истанбулската конвенция,  особено на фона на гласуването в европарламента на резолюция, която подкрепя различните. Вашите петима евродепутати гласуваха в подкрепа на тази резолюция. Възможно ли е преосмисляне на вашето решение?


- Не, не е възможно. БСП имаме своите решения на колективните си органи. против ратификацията на Истанбулската конвенция.


Тя противоречи на Конституцията на България, на българската народопсихология, на нашето разбиране за семейство и деца, на мнението на българската църква.


Позволете ми да кажа нещо лично, защото напоследък доста се спекулира с тази тема:


Докато съм председател на БСП, избран пряко от над 80 процента от гласувалите социалисти ще защитавам докрай мнението на тези хора. А то е против Истанбулската конвенция. Поемам личните рискове и отговорността да обясня за пореден път на колегите си в Европа, че уважаваме различните. Българската конституция защитава различните хора, но ратификация на Истанбулската конвенция в България е акт невъзможен. Докато съм председател ще отстоявам тази позиция с всички рискове и отговорности.Водеща: Чухме преди малко  какви са новините които идват след спешното съвещание при здравния министър. Чухме ги от Ангел Кунчев: натискът върху болниците e голям и най-вероятно ще има пълен локдаун в София от събота и вероятно понеделник ще се мисли и за цялата страна. Одобрявате ли вие това пълно затягане на мерките и в София категорично затваряне? 


- Само ако са  съчетани с много сериозни икономически и социални мерки. И отново потвърждавам нашата позиция отпреди:  трябваше да има ковид болници и чисти от ковид болници, защото спирането на  операции, невъзможността на хора с други заболявания през това време да се лекуват беше фатално за някои от тях. Трябва да има чисти болници, където да продължат плановите операции и лечението на други заболявания. Това бихме направили ние.Водеща: Вие бяхте доброволец, след като преболедувахте ковид. Бихте ли влезли сега в болница като доброволец, ако има нужда от помощ? 


- Без никакво колебание. Бях санитарка в Окръжна болница. Това е тежко емоционално изпитание, защото се налага хора с които си общувал предишния ден, на които си помагал, преобличал, хранил на другия ден са починали. Това е тежка емоция като преживяване, но си заслужава човек да се мобилизира и в този момент да помогне, ако някой има нужда от тази помощ. Бих влязла отново без никакво колебание.Водеща: Вие критикувате мерките на управляващите и спрямо бизнеса и социалните мерки също така. Ако имахте възможност да прилагате мерки сега, в тази ситуация, какви щяха да бъдат те?


- По отношение на икономиката веднага заради ковид  кризата поне три. Първо данъчна ваканция за бизнеса. Не е логично да плащаш например такса смет и данък сгради когато фирмата ти не функционира и не произвежда смет. Данък се плаща за  услуга.


На второ място покриване на процент от оборотния капитал и на трето категорично намаляване на регулациите и на необходимите документи за кандидатстване за помощ. Там е  изключително тежко. Поради тази причина фирми, които кандидатстваха през април и май все още чакат своята помощ. 


Тук съм донесла някои учудващи неща. Само едно изречение ще прочета.  Едно предприятие тук защо се счита в затруднено положение и кога държавата му помага по тези програми.  Чета буквално изречението: „Когато сумата на точка 3 е Резерв от последващи оценки точка 4 Резерви, точка 5 Натрупана печалба от минали години и точка шест Текуща печалба загуба от раздел Собствен  капитал на пасивите, описани в счетоводния баланс е отрицателна стойност, която надвишава 50% от сумата на точка 1 Записан капитал и точка 2 Премии от емисии от раздел А Собствен капитал на пасивите, описан в счетоводния баланс.“Водеща: Ковид кризата освен, че затвори бизнеси и остави много хора без работа. Да не кажем, че в някои сектори като туризма например хората не са работили  от доста дълго време. Вие имате отдавна декларирани идеи за например социални мерки, сред които преизчисляване на пенсиите и въвеждане на прогресивен данък. В криза могат ли да се правят такива резки промени?


- Ориентираните към социални политики промени да.Вместо 50 лв на пенсионери, което струваше на хазната,около милиард лева, щеше да е много по-удачно дори в криза  преизчисляване на всички пенсии. То щеше да доведе до увеличение с между 20 и 30%  на пенсиите. Това увеличение е трайно в годините, не просто в месеците на кризата и щеше да струва малко над милиард. Тоест с долу-горе със същия финансов ресурс можеше да се постигне много по-голям ефект и като увеличение и като трайност. Или семейното подоходно облагане щеше да помогне на млади семейства с деца, които работят в тази криза  да плащат с по 500лв по-малко данък за едно дете. Така в семейството щяха да останат повече средства.


Това щеше да помогне в кризата, особено на много млади хора, които останаха в момента без работа. Така че да, има мерки,  които трябва да се прилагат точно в криза, за да помогнат.Водеща: Социалните мерки, които управляващите прилагат в момента според вас не работят ли?


- Фактите показват, че не. Защото се увеличи бедността. Увеличиха се неравенствата.  Само за януари имахме около 400 хиляди нови безработни. Над 500 хиляди депозити от банките до 1000 лв са изтеглени - това означава, че хората си теглят последните пари, за да си посрещнат нуждите. 


Цените нарастнаха в последните месеци, неимоверно много за последните над 5 години. Тоест имаме оскъпяване на живота, безработица и обедняване на хората. Следователно  мерките на правителството не работят.Това са фактите.


Там трябваше по друг начин да се преразпределят тези средства. Да стигнат директно до хората.Водеща: Последни думи от участието ви днес при нас.


- Обръщам се към всички български граждани: Гласувайте. Промяната е въможна и е в ръцете  на всеки един от нас. Зависи от всеки един от нас. Не се страхувайте. Гласувайте активно и свободно.


На 4-ти, 4-ти, с номер 4 в бюлетината.