Новини - 2022-03-20 19:05:22

Корнелия Нинова: Актуализацията на бюджета ще повиши доходите и ще стабилизира икономиката

Новини Корнелия Нинова: Актуализацията на бюджета ще повиши доходите и ще стабилизира икономиката

Актуализацията на бюджета ще повиши доходите и ще стабилизира икономиката


Прокуратурата трябваше да се намеси по-решително при ареста на Борисов. Тази битка с МВР е вредна 


Интервю в предаването “Защо, г-н министър?” по Бтв


Водеща: Защо арестуваха Бойко Борисов? 

- Заради подозрения за корупция.  

Водеща: Вие, като юрист, какво оценка давате на действията на МВР и Бойко Рашков? 

- Точно защото съм юрист не бих дала оценка за доказателства, които не познавам. Бих могла обаче да кажа мнението си как трябва да се развие този случай. Смятам, че прокуратурата трябваше да образува досъдебно производство и да започне събиране на доказателства. След което, в двумесечен срок, да излезе пред обществото и да заяви: “Събрахме достатъчно доказателства. Повдигаме обвинение на Борисов и Горанов и внасяме обвинение в съда” или “Не събрахме достатъчно доказателства. Прекратяваме делото.” 

Водеща: Само че дотук стана ясно - Менда Стоянова беше обявена за арестувана без да е. Европейската прокуратура първо разбрахме, че участва, после - не участва. Разследващите полицаи се оказаха в Министерския съвет. Живеем ли в правова държава или вече не, г-жо вицепремиер? 

- Живеем в правова държава. Но от всички нас зависи това да е така и да продължава да е така.  

Водеща: Ако тези процесуални нарушения са допуснати, кой носи отговорност за тях? 

- За процесуалните нарушения трябва да се произнесе съдът или прокуратурата - органите, които отговарят за това, след като и ако се стигне до тях. По някои процесуалното нарушение може да е пречка за продължаване на делото.  

Водеща: През годините ние многократно сме чували Вашите критики към акциите на ГЕРБ, за които след това, през присъди в Страсбург, България е платила над 1 млн. лв. на хора, които са били арестувани и са имали претенции. Възможно ли е сега да плащаме отново? 

- Не, не мисля. Чисто формално не виждам нарушения в процеса по претърсване, обиска, изземване и т.н. Видяхте, че няма нито насилие, нито унизителни за човешкото достойнство кадри, на каквито сме били свидетели в миналото при г-н Цветанов. Така че не вярвам това да доведе до осъдителни присъди. 

Водеща: Арестуваните казаха друго. 

- Тяхно право е да си търсят правата. Накрая се произнася съдът. 

Водеща: Прокуратурата също така отчете тези нарушения в реда, по който се извършват действията на МВР. 

- Тази битка между МВР и прокуратурата е вредна въобще за чувството за справедливост, което хората искат да усетят. Докато МВР и прокуратурата мерят какви доказателства кой събрал или не събрал, няма да има справедливост. Затова смятам, че прокуратурата трябва да се намеси по-решително. Можеше отдавна да е образувала досъдебното производство по доклада на Агенцията за държавна и финансова инспекция, по свидетелски показания. Да си е провела процеса по събиране на доказателства и да е дала яснота на обществото - има престъпление, няма престъпление - и да се приключи въпросът. С това тупане на топката, прехвърляне на отговорност и обвинение единствено към МВР няма да се стигне до онзи резултат, за който хиляди хора протестираха по площадите. 

Водеща: Вие сте вицепремиер. Знаехте ли за акцията? 

- Не.  

Водеща: Как научихте? 

- От медиите. 

Водеща: Обиди ли Ви това, че научихте от медиите за действията на МВР? 

- Не. Но ми се струва, че не е редно. 

Водеща: Кой беше правилният подход? 

- Може би да го обсъдим предварително или поне да бъда информирана, за да имам готовност за реакция. Но разбирам и колегите, че са се опитвали да запазят действията в по-малък кръг хора, за да не изтече информация.  

Водеща: От Вас да изтече информация? Какво е доверието между коалиционните партньори в такъв случай? 

- Не конкретно от мен, а да се обсъжда в по-широк кръг имам предвид. Така че разбирам, че са затворили информацията в по-тесен кръг именно с това намерение.  

Водеща: Кой носи политическата отговорност за тази акция? 

- А защо трябва да се носи политическа отговорност? Бойко Борисов не е по-различен от никой български гражданин. Сигурно си спомняте аз, като лидер на опозицията, бях  свалена от трибуната в парламента и бях изгонена от парламента. И досега се води делото в Страсбург, защото смятам, че  тогава бяха погазени правата за свободно изразяване на мнение, за свободно слово, за критика към премиера. Никой не е защитен. Всички сме равни през закона. Това, че някой е бивш премиер или лидер на опозицията не го прави недосегаем.  

Водеща: Има ли смисъл въобще, г-жо Нинова, да обсъждаме темата за форсмажора или той вече отиде в коша? 

- Има голям смисъл. В последните дни се изговориха много неверни неща и много небивалици от хора, които може би не познават материята. Всякакви говорители чух, не само политици - анализатори, икономисти - да казват, че това е безсмислено, че няма нужда, дори някои казаха, че такава формула не съществува в българското законодателство.  

Първото твърдение, че това го няма в българското законодателство - в Търговския закон е разписано. Просто френското словосъчетание “форсмажор” е преведено на български и се казва “непреодолима сила”. 

Второто, което чух, че това е просто хрумка на БСП или на вицепремиера на икономиката - това не е вярно. Не е вярно и, че не сме го обсъждали в коалицията. 

Първо, инициативата дойде от българския бизнес. Целта на това предложение е да защитим българските фирми и българското производство - да не фалират и да не освобождават работници, които да останат без заплати. Инициативата идва от писмото на Българската търговско-промишлена палата до Кирил Петков, до мен и до Теодора Генчовска, в което буквално пише: “Моля да бъде издаден от Министерския съвет, респективно от Министерството на икономиката, акт, общ или за отделно събитие” - който да им служи за сертификат. Зад БТПП стоят 50 000 български фирми.  

Това е второ писмо от друга работодателска организация - Камара на строителите: “С гореизложеното Ви молим Министерски съвет да приеме постановление, с което да ни даде указания към организациите, издаващи сертификати, за да се спасим от фалити...” и т.н. Българска стопанска камара издава такива сертификати - там са 40 000 фирми. Т.е. няма тук приумица на БСП или на вицепремиера и министър на икономиката. Това идва, за да защитим българските фирми. 

По въпроса, че не е обсъждан в Министерски съвет. Разбира се, че не е така. Когато получихме писмата, преди две заседания  обсъдих с колеги от Министерски съвет плюсовете и минусите и попитах: “Съгласни ли сте да предприемем мерки?”. Отговорът беше: “Да, но го направете внимателно, проучете, за да не направим някой проблем.” И какво се случи след това - направихме проучване как е уреден форсмажорът в целия свят. Тук са мнения, становища на наши търговски представители. След като направихме тези проучвания и след като подготвихме акта, по молба на фирмите, последва, естествено, обсъждане и съгласуване.  

Ние имаме и политическа, и административна, и коалиционна култура и не бих си позволила да правя каквото и да е без екипът да го обсъди. Министерството на външните работи, за да не нарушим международни договори: “Съгласуваме без бележки и предложения.” Министерство на правосъдието, за да не нарушим българските норми и българското законодателство: “Сългасуваме проекта за форсмажор без забележки.” Министерството на труда и социалната политика, за да не направим проблем с бежанците и приемането на доставки за хуманитарна помощ: “Сългасуваме без бележки.” Министерството на здравеопазването, за да не спрем някоя от доставките за ковид болниците: “Съгласуваме без бележки. Текстът ви е добър.” Министерство на околната среда и водите - без бележки. И т.н. 

Не само, че е обсъдено, това е написано и доказано от колегите. И до Министерството на иновациите е изпратено писмо. Още нямаме отговор, но в сряда, когато обявихме предложението за форсмажор, нямахме нито един отказ. Макар че това е подписано от ръководителите на министерствата и главните секретари, зад това стои екип от много експерти. Във всяко едно от тези министерства експертни групи са го гледали и са се произнесли.  

Ако мога да обобщя, инициативата дойде от българските фирми. Целта е да ги защитим - да не фалират и да не освобождават хора от работа. Процесът е извървян - министерско съгласуване, коалиционна култура, уважение към партньорите и т.н.  

И сме се позовали на международната практика по света, където има различни казуси. В някои държави, като Дания, такъв документ се издава от Министерството на външните работи. В други държави той се издава от техните търговско-промишлени палати. Различна е практиката, но почти всички държави имат записани в законодателствата мерки, с които да си подпомогнат фирмите. Нашата цел е да спасим българската икономика. 

Водеща: Г-жо Нинова, как да разбираме всички ние, когато коалиционния Ви партньор от “Продължаваме промяната” в лицето на Даниел Лорер вчера каза, че форсмажор няма да бъде въведен? 

- Ако наистина нагласите са, че не бива да го въвеждаме, ще го обсъдя с колегите, разбира се, няма да вземаме еднолични решения - ако не са съгласни, да си оттеглят подписите от тези писма.  

Но позволете нещо да кажа в перспектива, защото ние гледаме в перспектива. Дано след няколко месеца, като започнат да фалират фирми по тази причина, да не се сетим за този разговор, обаче със закъснение. Защото ми е малко дежа вю. Много скоро ми е пред погледа предложението на БСП преди 2 години за Закона за спекулата, на което президентът наложи вето и не влезе в сила. Тогава беше същата реакция: говорители, партньори, депутати - всички скочиха срещу нас. Днес дори видях същите хора да обвиняват правителството, че не налага таван на цените. Дано да не стане така и с форсмажора - след няколко месеца да се сетим, че е трябвало да го направим, но да е твърде късно за някои български фирми. 

Актуализацията на бюджета ще повиши доходите и ще стабилизира икономиката


Прокуратурата трябваше да се намеси по-решително при ареста на Борисов. Тази битка с МВР е вредна


Не приемам да се опитваш да правиш печалба на гърба на хората в кризата, както правят някои търговци


Интервю в предаването “Защо, г-н министър?” по Бтв


Водеща: Защо арестуваха Бойко Борисов?


- Заради подозрения за корупция.


Водеща: Вие, като юрист, какво оценка давате на действията на МВР и Бойко Рашков?


- Точно защото съм юрист не бих дала оценка за доказателства, които не познавам. Бих могла обаче да кажа мнението си как трябва да се развие този случай. Смятам, че прокуратурата трябваше да образува досъдебно производство и да започне събиране на доказателства. След което, в двумесечен срок, да излезе пред обществото и да заяви: “Събрахме достатъчно доказателства. Повдигаме обвинение на Борисов и Горанов и внасяме обвинение в съда” или “Не събрахме достатъчно доказателства. Прекратяваме делото.”


Водеща: Само че дотук стана ясно - Менда Стоянова беше обявена за арестувана без да е. Европейската прокуратура първо разбрахме, че участва, после - не участва. Разследващите полицаи се оказаха в Министерския съвет. Живеем ли в правова държава или вече не, г-жо вицепремиер?


- Живеем в правова държава. Но от всички нас зависи това да е така и да продължава да е така.


Водеща: Ако тези процесуални нарушения са допуснати, кой носи отговорност за тях?


- За процесуалните нарушения трябва да се произнесе съдът или прокуратурата - органите, които отговарят за това, след като и ако се стигне до тях. По някои процесуалното нарушение може да е пречка за продължаване на делото.


Водеща: През годините ние многократно сме чували Вашите критики към акциите на ГЕРБ, за които след това, през присъди в Страсбург, България е платила над 1 млн. лв. на хора, които са били арестувани и са имали претенции. Възможно ли е сега да плащаме отново?


- Не, не мисля. Чисто формално не виждам нарушения в процеса по претърсване, обиска, изземване и т.н. Видяхте, че няма нито насилие, нито унизителни за човешкото достойнство кадри, на каквито сме били свидетели в миналото при г-н Цветанов. Така че не вярвам това да доведе до осъдителни присъди.


Водеща: Арестуваните казаха друго.


- Тяхно право е да си търсят правата. Накрая се произнася съдът.


Водеща: Прокуратурата също така отчете тези нарушения в реда, по който се извършват действията на МВР.


- Тази битка между МВР и прокуратурата е вредна въобще за чувството за справедливост, което хората искат да усетят. Докато МВР и прокуратурата мерят какви доказателства кой събрал или не събрал, няма да има справедливост. Затова смятам, че прокуратурата трябва да се намеси по-решително. Можеше отдавна да е образувала досъдебното производство по доклада на Агенцията за държавна и финансова инспекция, по свидетелски показания. Да си е провела процеса по събиране на доказателства и да е дала яснота на обществото - има престъпление, няма престъпление - и да се приключи въпросът. С това тупане на топката, прехвърляне на отговорност и обвинение единствено към МВР няма да се стигне до онзи резултат, за който хиляди хора протестираха по площадите.


Водеща: Вие сте вицепремиер. Знаехте ли за акцията?


- Не.


Водеща: Как научихте?


- От медиите.


Водеща: Обиди ли Ви това, че научихте от медиите за действията на МВР?


- Не. Но ми се струва, че не е редно.


Водеща: Кой беше правилният подход?


- Може би да го обсъдим предварително или поне да бъда информирана, за да имам готовност за реакция. Но разбирам и колегите, че са се опитвали да запазят действията в по-малък кръг хора, за да не изтече информация.


Водеща: От Вас да изтече информация? Какво е доверието между коалиционните партньори в такъв случай?


- Не конкретно от мен, а да се обсъжда в по-широк кръг имам предвид. Така че разбирам, че са затворили информацията в по-тесен кръг именно с това намерение.


Водеща: Кой носи политическата отговорност за тази акция?


- А защо трябва да се носи политическа отговорност? Бойко Борисов не е по-различен от никой български гражданин. Сигурно си спомняте аз, като лидер на опозицията, бях свалена от трибуната в парламента и бях изгонена от парламента. И досега се води делото в Страсбург, защото смятам, че тогава бяха погазени правата за свободно изразяване на мнение, за свободно слово, за критика към премиера. Никой не е защитен. Всички сме равни през закона. Това, че някой е бивш премиер или лидер на опозицията не го прави недосегаем.


Водеща: Има ли смисъл въобще, г-жо Нинова, да обсъждаме темата за форсмажора или той вече отиде в коша?


- Има голям смисъл. В последните дни се изговориха много неверни неща и много небивалици от хора, които може би не познават материята. Всякакви говорители чух, не само политици - анализатори, икономисти - да казват, че това е безсмислено, че няма нужда, дори някои казаха, че такава формула не съществува в българското законодателство.


Първото твърдение, че това го няма в българското законодателство - в Търговския закон е разписано. Просто френското словосъчетание “форсмажор” е преведено на български и се казва “непреодолима сила”.


Второто, което чух, че това е просто хрумка на БСП или на вицепремиера на икономиката - това не е вярно. Не е вярно и, че не сме го обсъждали в коалицията.


Първо, инициативата дойде от българския бизнес. Целта на това предложение е да защитим българските фирми и българското производство - да не фалират и да не освобождават работници, които да останат без заплати. Инициативата идва от писмото на Българската търговско-промишлена палата до Кирил Петков, до мен и до Теодора Генчовска, в което буквално пише: “Моля да бъде издаден от Министерския съвет, респективно от Министерството на икономиката, акт, общ или за отделно събитие” - който да им служи за сертификат. Зад БТПП стоят 50 000 български фирми.


Това е второ писмо от друга работодателска организация - Камара на строителите: “С гореизложеното Ви молим Министерски съвет да приеме постановление, с което да ни даде указания към организациите, издаващи сертификати, за да се спасим от фалити...” и т.н. Българска стопанска камара издава такива сертификати - там са 40 000 фирми. Т.е. няма тук приумица на БСП или на вицепремиера и министър на икономиката. Това идва, за да защитим българските фирми.


По въпроса, че не е обсъждан в Министерски съвет. Разбира се, че не е така. Когато получихме писмата, преди две заседания обсъдих с колеги от Министерски съвет плюсовете и минусите и попитах: “Съгласни ли сте да предприемем мерки?”. Отговорът беше: “Да, но го направете внимателно, проучете, за да не направим някой проблем.” И какво се случи след това - направихме проучване как е уреден форсмажорът в целия свят. Тук са мнения, становища на наши търговски представители. След като направихме тези проучвания и след като подготвихме акта, по молба на фирмите, последва, естествено, обсъждане и съгласуване.


Ние имаме и политическа, и административна, и коалиционна култура и не бих си позволила да правя каквото и да е без екипът да го обсъди. Министерството на външните работи, за да не нарушим международни договори: “Съгласуваме без бележки и предложения.” Министерство на правосъдието, за да не нарушим българските норми и българското законодателство: “Сългасуваме проекта за форсмажор без забележки.” Министерството на труда и социалната политика, за да не направим проблем с бежанците и приемането на доставки за хуманитарна помощ: “Сългасуваме без бележки.” Министерството на здравеопазването, за да не спрем някоя от доставките за ковид болниците: “Съгласуваме без бележки. Текстът ви е добър.” Министерство на околната среда и водите - без бележки. И т.н.


Не само, че е обсъдено, това е написано и доказано от колегите. И до Министерството на иновациите е изпратено писмо. Още нямаме отговор, но в сряда, когато обявихме предложението за форсмажор, нямахме нито един отказ. Макар че това е подписано от ръководителите на министерствата и главните секретари, зад това стои екип от много експерти. Във всяко едно от тези министерства експертни групи са го гледали и са се произнесли.


Ако мога да обобщя, инициативата дойде от българските фирми. Целта е да ги защитим - да не фалират и да не освобождават хора от работа. Процесът е извървян - министерско съгласуване, коалиционна култура, уважение към партньорите и т.н.


И сме се позовали на международната практика по света, където има различни казуси. В някои държави, като Дания, такъв документ се издава от Министерството на външните работи. В други държави той се издава от техните търговско-промишлени палати. Различна е практиката, но почти всички държави имат записани в законодателствата мерки, с които да си подпомогнат фирмите. Нашата цел е да спасим българската икономика.


Водеща: Г-жо Нинова, как да разбираме всички ние, когато коалиционния Ви партньор от “Продължаваме промяната” в лицето на Даниел Лорер вчера каза, че форсмажор няма да бъде въведен?


- Ако наистина нагласите са, че не бива да го въвеждаме, ще го обсъдя с колегите, разбира се, няма да вземаме еднолични решения - ако не са съгласни, да си оттеглят подписите от тези писма.


Но позволете нещо да кажа в перспектива, защото ние гледаме в перспектива. Дано след няколко месеца, като започнат да фалират фирми по тази причина, да не се сетим за този разговор, обаче със закъснение. Защото ми е малко дежа вю. Много скоро ми е пред погледа предложението на БСП преди 2 години за Закона за спекулата, на което президентът наложи вето и не влезе в сила. Тогава беше същата реакция: говорители, партньори, депутати - всички скочиха срещу нас. Днес дори видях същите хора да обвиняват правителството, че не налага таван на цените. Дано да не стане така и с форсмажора - след няколко месеца да се сетим, че е трябвало да го направим, но да е твърде късно за някои български фирми.


Водеща: Миналата седмица казахте, че “има олио да залеем цялата страна”. Но защо не казахте на каква цена е всеки литър от това олио?


- Спекулата, ръстът на цените зависят от няколко неща. Първо е от предлагането. Изречението “има олио да заеем цялата страна” означава, че има достатъчно предлагане. Ако няма достатъчно стока, тогава скачат цените.


Водеща: Вие кога за последно си купихте олио и на каква цена?


- Миналата седмица на 4,60 лв.


Водеща: Това е двойна цена само за една година. А доходите на българите нямат този ръст. Как конкретно ще се справите с овладяването на цените?


- Има няколко стъпки, ние вече предприехме такива. Първо, да осигурим предлагане, т.е. да има достатъчни количества. Търсенето да не расте така, както за една нощ стана с бензина - изведнъж огромно търсене. Това създава дефицит и вдига цените. Т.е. първо да има нормален пазарен процес - предлагане и търсене. Това е гаранция, че ще има нормални пазарни цени.


Второ обаче - продължавам да твърдя, че някои търговци спекулират. Комисията за защита на потребителите направи проверки в над 400 магазина. Ще дам данни отпреди една седмица, може да са се променили вече. Не може да са ти доставили олиото в магазина на 3,21 лв. с ДДС и да го продаваш на 6,49 лв. - с 3,28 лв. надценка. И в пазарна икономика трябва да имаш някаква съпричастност към кризите и към болките на хората. Да се опитваш да трупаш 100% печалба в този момент, в който хората са бедни, изплашени, трупат им се сметки за ток - да правиш пари на гърба и на тревогите на хората, не го разбирам.


Ще дам един пример, тъй като, когато се заговори за таван на цените ни обвиниха, че това е социализъм. В Гърция г-н Мицотакис наложи таван на печалбата на фирмите. Т.е. ако ти доставят олиото на 3,21 лв. и го продадеш на 6,49 лв., в Гърция ти отнемат лиценза и ти закриват фирмата. Г-н Мицотакис не е от социалистическото семейство. В много държави се наложи таван на цените, Забрани се износа на определени стоки, и там управляват различни правителство. В Испания са социалисти, в Унгария г-н Орбан не е.


Не предлагам таван на цените, но казвам, че е възможна мярка. Но обвиненията, че това не е добро, защо го предлага БСП не работи. Предлага се от цял свят от различни управления, когато си загрижен за народа си.


Водеща: Г-жо вицепремиер, какво мислите за Владимир Путин?


- Не давам лични оценки на лидерите на държави, партии. Мога да оценявам събитията, последиците за България, но персонални оценки за хора позволете да не правя.


Водеща: Каква е оценката Ви за действията на Владимир Путин в Украйна?


- Това е война. Ние тук нямаме колебания какво представлява случващото се. Нашият Национален съвет на БСП има колективна позиция по тази тема - това е агресия, която ние осъждаме.


Водеща: В България идват американски части. Съгласна ли сте?


- Не и не подкрепихме това предложение на Министерски съвет.


Водеща: Кирил Петков вчера обяви, че американски войски ще подкрепят нашият батальон.


- Да, това беше обсъждано много отдавна, още Стефан Янев беше министър на отбраната и той го предложи в Министерски съвет - дефицитите на българският батальон да бъдат попълнени със сили на НАТО отвън. Ние тогава гласувахме "въздържали се” с аргумент, че ние не сме страна във войната. Ние не участваме във война, за да го правим.


Водеща: Прав ли е президентът като казва, че който вземе решение за предоставяне на въоръжение въвлича България във война?


- Категорично е прав. Това е и наше мнение и го казахме много отдавна.


Водеща: Всички европейски държави членове на НАТО, извън България и Унгария, подкрепят Украйна с оръжие. Те въвлечени ли са във война?


- Това си е тяхно решение. Решението на България трябва да зависи само от българските държавни органи - правителство и парламент. Ние, като партньор и като коалиция “БСП за България”, изразихме своята позиция - да не се доставят оръжия. Това е директно въвличане на България във война и ще има последици за нас.


Водеща: Позиция на Асен Василев или позиция на правителството е, че няма да има преговори за нов договор с “Газпром”?


- Не сме обсъждали в правителството тази тема и нямаме решение. Нека да видим за какво става дума. Договор имаме до края на годината. Нямам информация дали са започнали преговори. Когато се запознаем с фактите, ще дадем позиция.


Водеща: Альоша Даков - общински съветник от БСП. Ивайло Йорданов - общински съветник от БСП. Петър Петров - бивш председател на БСП-Кресна. Какво работят тези хора днес, г-жо Нинова?


- Освен, че са членове на БСП, членове са на бордове на различни предприятия.


Водеща: В рамките на държавните горски стопанства. Защо сменяте кадри на ГЕРБ с кадри на БСП?


- За да покажем по-добро управление, по-добра експертиза и да не се краде от горите.


Водеща: Така ли се показва по-добро управление - едни партийни кадри ги сменяте с други?


- Когато участваш в управлението и носиш политическата отговорност, искаме да я носим с наши кадри.


Водеща: Колко партийни членове назначихте в държавната администрация?


- Не мога да Ви отговоря конкретно. Нямам информация.


Водеща: Страх ли Ви е от предсрочни избори?


- Не, но биха били вредни за България. Представяте ли си в тези кризи сега да имаме предсрочни избори и да нямаме парламент?


Водеща: Какъв би бил резултатът на БСП при предсрочни избори сега?


- Ще видим, не искам да гадая. Но е по-добре да не правим това. Да не си играем с България. Имаме нужда от стабилност, от сигурност, от разумни решения и от предвидимост.


И бизнес, и синдикати - всички хора, с които се срещам, едно от нещата, които искат е да има предвидимост и предсказуемост. Да знаят след два месеца колко ще струва токът, да си планират работата и доставките.


Водеща: За първите 100 дни от Вашето управление българите се оказаха още по-бедни. Защо, г-жо министър?


- Има много причини - и обективни, и субективни. Обективните са, че, разбира се, войната и наложените санкции се отразиха изобщо на целия икономически и социален живот. Една от причините са повишаване на цените на борсите, на енергоносители - това са обективните фактори.


Има и субективни. Бюджетът, който приехме за 2022 г. е много добър и беше най-социален. Но вече не отговаря на променената ситуация след войната, на ръста на цените и затова мисля, че тази субективна причина трябва да бъде отстранена с една актуализация на бюджета много скоро. Тази актуализация да е с две цели - повишаване на доходите и стабилизиране на икономиката. 


Автор: Корнелия Нинова 

Последни новини