Новини - 2021-12-09 07:54:06

Коалиционното споразумение няма да бъде подписано днес. БСП забавя преговорите

Новини Коалиционното споразумение няма да бъде подписано днес. БСП забавя преговорите

Споразумението между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ е „на финалната права“, но няма да бъде подписано днес. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков, който отиде на спешна координационна среща с останалите лидери, след като социалистите поискаха промяна в текстовете на законодателната програма. Кирил Петков не изключва да отиде в президентството с готов кабинет, съобщи бТВ.
Кога документът ще бъде подписан? „Днес да го довършим – утре БСП да мине с техните съвети в одобрението на коалиционното споразумение. Нека днес да завършим разговорите – или в рамките на утрешния ден, или в събота и неделя, или до понеделник най-късно това да се направи“, отговори Кирил Петков.
 

Той допълни, че се надява в началото на следващата седмица „да имаме вече работещо правителство“, като не изключва още при получаването на мандата да е готов съставът на кабинета. Петков се въздържа от това да коментира имена на министри, но подчерта, че съставът на МС е „до голяма степен готов“.
 

„Искам да дам пълната свобода на всеки един от нашите партньори да определят отбора, който считат за най-добър за тези позиции“, каза лидерът на ПП в отговор на въпроса дали Корнелия Нинова ще е министър или вицепремиер.
Според недоволни членове на БСП Корнелия Нинова е възразила в последния момент по споразумението за коалиционно правителство, което е наложило спешната среща между лидерите на преговарящите формации. 
БСП има предложения по законодателната промяна, свързана със социалната сфера, каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Едва след изчистването на спорните въпроси се очаква БСП да гласуват споразумението на съвет.Проблемът остава в БСП. Социалистите имат забележки към предложената законодателна програма. Овен това не е свикан все още Националният съвет, който трябва да одобри текста на споразумението и кандидатите за министри от квотата на левицата.


 

"Искаме в детайли всичко да бъде изпипано. Няма нищо странно в това", заяви Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.
Всички очакват решението на социалистите, защото в момента само те забавят сформирането на коалиция и гласуването на редовно правителство, което веднага да се заеме с неотложните кризисни мерки и управлението на страната.