Новини - 2020-10-27 10:32:07

Китай и Русия обявиха готовност за военен съюз срещу САЩ

Новини Китай и Русия обявиха готовност за военен съюз срещу САЩ

Китай и Русия могат да обединят силите си, като създадат военен съюз, много по-силен от САЩ. Това предположение беше направено от руския президент Владимир Путин, цитиран от британския вестник Daily Express и Агенция Фокус. Съюзът между армиите на двете страни ще превъзхожда американската армия и съотношението ще бъде около две към едно. Съюзът между китайците и руснаците ще има три пъти повече танкове и кораби, както и доста повече ядрени оръжия.


Путин намекна за потенциален съюз между Русия и Китай, които имат третата и втората най-мощни армии в света. И двете страни са в неприятелски отношения със САЩ, а Москва дори бе обвинена в намеса в предстоящите избори в Америка. Руският президент заяви това в четвъртък по време на видеоконференция. Той каза: „Можете да допускате всичко. Винаги сме изхождали от факта, че нашите отношения са достигнали такава степен на взаимодействие и доверие, че нямаме нужда от него, но теоретично е напълно възможно да си представим подобно нещо." Тогава Путин допълни: „Постигнахме високо ниво на взаимодействие в областта на военно-техническото сътрудничество и това е може би най-важното. Тук не става въпрос само за обмен на продукти или продажба и покупка на военни артикули, а и за обмен на технологии. И тук има много чувствителни неща. Сега няма да говоря за това публично, но нашите китайски приятели знаят за това."


Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян приветства идеята за потенциален военен съюз между двете суперсили. Той каза, че няма граници за връзките между двете страни. В изказване пред репортери Лицзян обяви: „Няма ограничение за традиционното приятелство между Китай и Русия и няма забранени зони за разширяване на нашето сътрудничество. Под стратегическото ръководство на президента Си (Дзинпин) и президента Путин нараства политическото доверие и стратегическият ангажимент между двете страни."


Американският министър на отбраната Марк Еспър осъди остро използването от тези страни на тяхната военна мощ, както и тяхното „непознаване на нормите на международното право“. Той каза: „Основните ни съперници Китай и Русия бързо модернизират своите въоръжени сили и използват нарастващата си сила, за да се противопоставят на международното право, да нарушават суверенитета на малките държави и да променят баланса на силите в своя полза.“


Путин обаче подчерта, че все още е готов на нова сделка за ядрените оръжия, тъй като СТАРТ-3 изтича през февруари. Той каза: „Въпросът е, кое е по-добре: да запазим сегашното споразумение такова, каквото е, и да започнем да говорим за неговото заместване в детайли и след това да се опитаме да намерим някакъв компромис в рамките на една година - или да загубим изцяло това споразумение и да оставим САЩ и Русия, и в същото време целият свят като цяло, практически без никаква правна рамка, ограничаваща надпреварата във въоръжаването. Мисля, че вторият вариант е много по-лош от първия." Путин бе категоричен: „Ако нашите партньори решат, че той (Договорът СТАРТ-3)не е необходим, добре, нека бъде така, не можем да ги задържим. Нашата сигурност, сигурността на Русия няма да пострада от това, особено след като разполагаме с най-модерните оръжейни системи".


Автор и източник: СЕГА(segabg.com)