Новини - 2021-09-29 07:15:07

Кирил Петков е с двойно гражданство в ГРАО

Новини Кирил Петков е с двойно гражданство в ГРАО

С двойно гражданство се води в списъците на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) Кирил Петков, научи “Труд”. Юристи коментираха, че заради този факт Районната избирателна комисия, в която ще бъде внесена кандидат-депутатска листа с неговото име, е длъжна да го извади от списъка за парламента. Петков вече съобщи, че ще е водач в Пловдив. 

Всяка партия и коалиция, според хронограмата на ЦИК, до 12 октомври трябва да внесе листите си в съответната РИК. Лицата, които регистрират листите, представят следните документи в РИК: предложение от съответната партия или коалиция за листата, пълномощно за тези, които могат да я регистрират, образци за последователността на кандидатите в листите и декларация-заявление. 

В декларацията-заявление всеки от претендентите вписва, че е съгласен да бъде регистриран и декларира, че отговаря на изискванията по чл.65 от Конституцията (за народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода). 

Петков веднъж вече подаде подобна декларация пред президента Румен Радев, преди да бъде назначен за служебен министър. Тя вероятно ще се окаже с невярно съдържание, а Петков ще попадне под ударите на Наказателния кодекс, който предвижда до 3 години затвор за подобно деяние. Самият бивш икономически министър призна при представянето на политическия си проект “Продължаваме промяната” пред журналисти, а след това и в Пловдив, и във Велико Търново, както и в предаването “Лице в лице”: “от 20 август със сигурност не съм канадски гражданин.” Твърдението му означава, че на 12 май, когато бе назначен за служебен министър, той е имал двойно гражданство, т. е. декларацията, която е подал в президентството по чл. 110, във връзка с чл. 65 от Конституцията, е с невярно съдържание. 

Ако до 12 октомври Петков не е представил документ, че канадските власти са прекратили връзката му с канадската държава, той за втори път ще е подал декларация с невярно съдържание. Този път пред РИК-Пловдив. За разлика от “Дондуков” 2, районните избирателни комисии не приемат нищо на доверие. И подписите, които партиите събират, и декларацията, че кандидатът не е двоен гражданин, както и тази, че не участва в листа на друга партия се проверяват щателно. 

Петков твърди, че не се притеснява от решението на Конституционния съд по казуса с двойното си гражданство и е категоричен, че това няма да му попречи за предстоящите избори и възможността да бъде депутат. Нещо повече - бившият служебен министър си позволява да дава съвети на КС, че е редно да приемат датата на волеизявлението му -21 април, че желае да се откаже от канадско гражданство за фактически отказ. Законът обаче казва друго - отказът от гражданство се доказва със сертификат, какъвто до момента Петков не е показал. Въпросният документ се чака и от конституционните съдии, ще е необходим на шефа на почтената коалиция и за РИК.
Според Наказателния кодекс:

 “Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.” Това гласи алинея 1 на чл. 313 на Наказателния кодекс. А според алинея 3 същото наказание “се налага и на онзи, който потвърди неистина или затаи истина в частен документ или съобщение, изпратено по електронен път, в които по изрична разпоредба на закон, указ или постановление на Министерския съвет е специално задължен да удостовери истината, и употреби този документ като доказателство за невярно удостоверените обстоятелства или изявления.” 

Пламен Киров, професор по конституционно право: Президентът е разчитал на почтеността:

"В Харвард, без значение какво учиш, възпитават на уважение към правото и правовия ред на всяка държава. Кирил Петков не е научил основното, на което ги учат там.  Декларациите, които служебните министри подават преди да бъдат назначени, не се проверяват, защото се разчита, че онези, които ги предоставят, са почтени хора. Не може да си представим, че хора, които кандидатстват за висши постове в държавата, биха затаили истина или биха потвърдили неистина в тези декларации. Президентът не може да провежда разследване, макар че би могъл да поиска информация от ГРАО дали има данни, че едно лице има освен българско и някакво друго гражданство. Това не е направено. Разбира се, президентът би могъл в определения случай да се обърне и към други структури на българската държава, които би трябвало да могат да съберат тази информация. Имам предвид ДАНС, ДАР." 

Борислав Цеков, д-р по конституционно право: Недопустим е политически натиск върху КС:

"Върховенството на Конституцията е същността на понятието за правова държава и фундамент на демокрацията. От него произтича принципът на независимост на съдебната власт, както и на Конституционния съд, който стои извън трите разделени власти, за да брани върховенството на Основния закон. Недопустимо е да се упражнява политически натиск над Конституционния съд. Това с още по-голяма сила се отнася до политически фигури и партийни лидери, какъвто е г-н Кирил Петков. Дали някой е почтен и реално желае държавата ни да преодолее корупционните практики, си личи на първо място по това дали спазва Конституцията, дали уважава независимостта на съда, дали изпълнява указанията на съда, когато негов казус е предмет на разглеждане. Конституционният съд се произнася според принципите на правото, а не според частните интереси на този или онзи политик."  

Източник: "Труд", "Гласове"