Новини - 2021-11-25 07:20:48

Кирил Петков прави фонд "Стамболов" за връщане на българи от чужбина

Новини Кирил Петков прави фонд "Стамболов" за връщане на българи от чужбина

България разполага с огромен човешки и кадрови ресурс, но той не се използва. Става дума за сънародниците ни зад граница. Това заяви Кирил Петков на първата среща от преговорите за кабинет. Темата е икономика, предаде "Евроком". "Трябва да се създаде регистър, в който българите в чужбина да се регистрират и да знаем кой в каква сфера се развива, само тези, които искат, разбира се. Когато някой чужд инвеститор дойде в България, ние ще може да му кажем, че имаме толкова хора в чужбина в тази област", коментира Петков.Той припомни и какво е заложил Стамболов в първите бюджети на България:

"Стамболов е заложил 160 млн. лв. за помощ на талантливи българи и 160 млн. лв. за връщане на българите от чужбина. Трябва да върнем това".


Над 2 милиона българи живеят зад граница, а според някои експерти са 3 милиона. Това е потенциал, който ще бъде изключително полезен ако може да върне тук в България. Затова и идеята на Петков за фонд "Стамболов" звучи доста добре и трябва да се работи върху нея, коментира представител на една от преговарящите партии. Коалиционните преговори продължават и днес, а наред с неотложните политики, които очакват бъдещото правителство, теми като тази за фонда за връщане на българи също сплотиха политиците около масата за преговори.