Новини - 2020-09-04 07:43:56

Капитал: Два плажа за Марешки

Новини Капитал: Два плажа за Марешки

Вчера, малко преди партията на Веселин Марешки "Воля" да се съгласи да подкрепи внесените от ГЕРБ промени в конституцията, Министерският съвет направи малък подарък за варненския бизнесмен политик.


Правителството даде на концесия плажа между Варна и Златни пясъци "Кабакум север 2" на фирма, свързана с лидера на ВОЛЯ. Дружеството е "Булмедикс 2012" - собственост на доскорошния депутат от "Воля" и смятан за дясна ръка на Марешки Андон Дончев. Този своеобразен подарък обаче не е изолиран случай, а е по-скоро традиция.


Проверка на "Капитал" установи, че седмица по-рано - на 27 август 2020 г. Министерство на туризма е отдало другата част от плажа - "Кабакум север 1" под наем за 5 години на дружество, представлявано от майката на Марешки - Веска Марешка.РЕКЛАМА

Интересното е, че компанията бъдещ наемател "Белвекс" се е състезавала на търга за наем не с друг, а с "Булмедикс 2012" на Дончев. "Булмедикс 2012" е избрана за наемател с цена от 40 хил. лв., но се отказва, като не внася в срок наемната цена. Това става ясно от заповедта на Министерство на туризма от края на август. Така се стига до избора на втория участник - "Белвекс", която обаче е предложила доста по-ниска цена - 25 хил. лв.


Любопитното е че същият елементарен тръжен трик, при която две близки на Марешки компании се състезават, а победителят се отказва в полза на втория, е бил използван и през 2016 г. при наемането на "Кабакум север - 1". Спестената сума тогава е 54 хил. лв. на година, като само местата на дружествата са разменени. Това явно по никакъв начин не смущава отговорното Министерство на туризма.


Непреместваема концесия

"Кабакум - Север" е същияг плаж, върху чийто пясък през 2012 г. Веселин Марешки построи построи небезизвестния си двуетажен "фитнес". При проверка тогава, ДНСК установи, че обектът се води "преместваем", въпреки забраната за строеж на плажа. Във фитнеса цената за час тренировка бе определена на 100 лв., а в комбинация с масаж - 10 хил. лв. По тази причина постройката на метри от морето и до днес е ползвана единствено от Марешки, пише dnevnik.bg. Заради фитнеса управляващи от ГЕРБ заговориха за разваляне на договора. Нищо подобно не се случи.


Малкият бизнес на ръба

ПОДКАСТ НА КАПИТАЛ


Малкият бизнес на ръба


Новата процедура за отдаването на плажа "Кабакум Север 1" и тази за концесия на "Кабакум Север 2" явно се движат паралелно. От документите става ясно, че бреговата линия на първия е с дължина 209 метра, а "север 2", която съставлява южната част на плажа е с дължина 516 метра. Не става ясно кога и на какъв принцип ивицата е раздробена.


Концесионните процедури остават едни от най-непрозрачните и много информация в тях изобщо не присъства. Например не е ясно колко са били кандидатите за плажа, имало ли е състезание изобщо и ако да, какви са били другите оферти, какво става ясно от протоколите на изборната комисия. Всичко е в мъгла до финалното решение на Министерски съвет, когато се съобщават победителите.


"Булмедикс 2012" ще плати 22 051 лв. без ДДС за плажа за първата година, което е малко под 500 лева повече от минимално концесионно възнаграждение, обявено от Министерство на туризма - 21 689 лв. Чадърите и шезлонгите ще са по максимум 2 лв., а инвестициите в спортно-развлекателни дейности - 373 хил. лв. за 20-те години на концесията.


Според информация в медиите, за последните 10 години въпросният плаж е бил стопанисван от фирмата "Белвекс" на майката на Марешки - Веска и "Марешки холд" АД. Явно сега се затвърждават позициите за следващите 20 години. "Булмедикс 2012" е собственост на Андон Дончев, който доскоро беше депутат от ВОЛЯ. Причините му за напускането на парламента в средата на юли така и не станаха ясни, като официалното обяснение беше лични причини. Процедурата по концесията е открита около седмица по-рано.


Междувременно още един плаж

Междувременно с търга за концесия тече и търга за наем на "Кабакум - Север 1". Фирмата на дясната ръка на Марешки се състезава с фирмата на майка му. Търгът е спечелен от "Булмедикс 2012" с цена 40 хил. лв. без ДДС. Дончев обаче не плаща сумата и напред излиза втория участник - Веска Марешка, но вече с по-ниската втора оферта от 25 хил. лв.


Същите две фирми се състезават за "Кабакум - Север част 1" и през 2016 г. Тогава по-високата оферта е на фирмата на Веска Марешка - 77 хил. Лв. Без ДДС. Тя не внася наемната цена, приема се, че се е отказва от сделката и излиза напред "Булмедикс 2012", като цената пада на 22 777 лв., колкото е предложил втория участник. Това е 1000 лв. над началната цена. Или 10 часа упражнения във фитнеса на Марешки.


Автор: Калина Горанова

Източник: Капитал(capital.bg)

Снимка: БНР