Новини - 2022-05-11 18:18:23

Ивайло Шотев, ПП: България трябва да защитава собствения си интерес

Новини Ивайло Шотев, ПП: България трябва да защитава собствения си интерес

Ивайло Шотев е народен представител в 47 Народно събрание на република България. Той е един от най-младите представители в НС, и един от най-близките хора до премиера Кирил Петков. Семеен с едно дете. По професия е икономист. Владее английски, испански и руски. Активен участник в национални и регионални кампании, Шотев е ангажиран с проблемите на своя избирателен район и е решен да донесе промяна в него.Г-н Шотев, "Продължаваме Промяната" е политически проект, който поставя на фокус основните ценности в съвременното общество. Кои са най-важните приоритети, залегнали в проектите за нашата област Пазарджик, на която сте представител в парламента?


Основната зявка на Продължаваме Промяната, с която се ангажирахме към гражданите, е нулева толерантност към корупцията. Във връзка с това ние се стремим да локализираме лошите практики в обл. Пазарджик и да ги изсветлим. Благодарение на нашите усилия успяхме да пресечем редица подобни “неморални” действия на местната власт, а решенията на съответните общински съвети бяха отменени. Освен това подкрепихме и се асоциирахме с редица граждански каузи - за болницата във Велинград, за парк Клептуза, площадката за отпадъци в с. Синитово, кариерите в с. Мирянци и в с. Ветрен дол.


За нас беше изключително фрапиращо да научим, че съгласно последното преброяване на населението, за периода 2011-2021 г. обл. Пазарджик е била най-обезлюдената в България, като е загубила 23% от населението си или близо 65 хил. души. Ето защо не спираме да работим над това младите хора да спрат да напускат областта. 


И не на последно място - всеки понеделник ние сме сред гражданите от областта. Стараем се да създадем мост между гражданското общество и народното представителство, така че последните да не остават чужди за проблемите на хората.Бяхте управител на фармацефтично предприятие в област Пазарджик и ръководихте успешен екип, който разработва български продукти, оценени и продавани в целия свят. Каква е вашата формула за успешно лидерство? 

Лидерът е този, който води екипа и компанията чрез пример. Моето   правило е всеки ден да се прави по нещо градивно и по метода “количествените натрупвания водят до качествени изменения” резултатите не закъсняват. В бизнеса залагам на качествени хора, професионалисти, и правилната мотивация, която да води темпа на иновации в продуктите и услугите. Същите принципи прилагам и в работа си като народен представител от обл. Пазарджик. 
Какво се случва с назначенията на местно ниво? Пазарджик вече има нов областен управител, който е млад и енергичен мъж - господин Андрей Гечев. Какви ще са промените в областната администрация и какво да очакваме от тук нататък в Пазарджик и областта, където гражданите са крайно недоволни от решенията и изпълненията, вземани на всяко ниво?


Андрей Гечев е първо Човек, символ на промяната и той носи отговорността за решенията, който взима, както и за действията си. Промяната не е да седиш на главата на някой, да му казваш как да си върши работа. Овластяването в държавния апарат на млади и необременени хора, които са доказани професионалисти, е крайъгълен камък в програмата на политическа партия Продължаваме промяната. 


Наблюдаваме обратното при нашия коалиционен партньор БСП, който моментално смени всички ключови позиции на местно ниво. Там от една страна има връщане на стари лица в горските стопанства, а от друга страна  толериране на компрометирани личности в областта, като има дори фрапиращи случаи в няколко дирекции,  в които има неоспорими данни, че висши ръководни органи на инспекцията на местно ниво фигурират в разследвания на Главна дирекция Полиция и сигнали до Специализираната прокуратура, и въпреки това БСП упорито отказва да извърши кадрови промени. БСП дължи отговор на гражданите в нашата област и въпросите към коалиционните ни партньори няма да престанат, докато не получим отговори от тях.
Как определяте решението на парламента да не изпращаме оръжие на Украйна, а да помагаме с хуманитарна помощ и да поправяме военна техника? Смятате ли, че това е една компромисна стъпка, която да удовлетвори желанието както на коалиционните ви партньори, така и на народа?

Тук е важно да изпратим послание към света, че България е солидарна страна и правителството работи в посока обединение на гражданите относно помощта за хората, които бягат от войната. Подходът към помощта обаче е нов, България попита официално от какво има нужда Украйна и парламентът даде мандат на правителството да се помогне спрямо заявените нужди. Този нов подход даде на Продължаваме Промяната водеща роля в отговорността да запази коалицията с оглед лавините от кризи, пред които е изправена страната. А кой е най-големият проблем, възникнал в България заради войната в Украйна?

Войната по същество означава инфлация. Покачването на цените на енергоизточниците, на металите и на горивата, както и на земеделската продукция, са ефекти, които се наблюдават както в цяла Европа, така и в целия свят. От ПП заедно с правителството подготвяме антиинфлационни мерки, които позволят на бизнеса да премине през този период, като запази конкурентноспособността си, като в същото време подпомогнем и гражданите целево, докато икономическият шок от войната до нашата граница премине. Трябва ли България да бъде изключена от петролното ембарго срещу Русия?

Вярвам, че най-важното е България да защитава собствения си интерес. В този случай трябва да се намери решение страната ни да бъде освободена за период, което ще ни позволи реално да диверсифицираме доставчиците на петрол, да запазим конкурентото предимство на българския бизнес и да запазим цените на горивата като най-ниски в цяла Европа. Вие сте семеен мъж и баща. Коя е най-смелата ви мечта за децата на България?


Да бъдат смели, да слушат сърцето си и България да е мястото, където да разгърнат потенциала си.

Последни новини