Новини - 2021-06-28 06:16:40

ИТН и БСП отиват на балотаж в Благоевград. ГЕРБ са аут

Новини ИТН и БСП отиват на балотаж в Благоевград. ГЕРБ са аут

В Благоевград на балотаж за кметския пост отиват Илко Стоянов и Румен Томов, каза за БТА заместник-председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ Йордан Симонски.
За Илко Стоянов, който е кандидат за кмет от "Има такъв народ", са гласували 35.32 процента от отишлите до изборните урни в неделя, което е близо 6400 гласоподаватели. Негов опонент за кметското място е досегашният кмет Румен Томов, за когото са гласували близо 5200 жители на общината или 28.65 процента. Както на редовните местни избори през 2019 година, така и на частичния вот, Румен Томов се явява като независим кандидат, подкрепен от БСП. Резултатите са при сто процента обработени данни от секционните комисии, посочи Йордан Симонски.
Трети в надпреварата остава Андон Тодоров, който се кандидатира като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, но подкрепен от ГЕРБ и патриотите от ВМРО. При обявяване на кандидатурата на Андон Тодоров през май, в Благоевград специално за да изразят подкрепата си за него дойдоха цели четирима бивши министри - Томислав Дончев, Деница Сачева, Младен Маринов и Костадин Ангелов. Гласовете, събрани от Андон Тодоров на местния вот са едва 19 процента.
Общо седем кандидати се явиха на частичните избори в Благоевград. Четвърти се нарежда Стефан Делиов от Коалиция "Ние, Гражданите" с близо 5.5 процента, следван от Цвета Рангелова от "Възраждане" с 4 процента, Виктория Каракостова от "Демократична България - Обединение" с 3.47 процента и независимия кандидат Людмила Костадинова с 1.74 процента.
Избирателната активност на частичния местен вот в Благоевград е 27.67 процента, което е два пъти по-малко в сравнение с избирателната активност на местните избори през 2019 година. За първи път вотът беше изцяло машинен в секциите над 300 избиратели, а по думите на Йордан Симонски гласоподавателите са се справили с машинния вот "учудващо добре". За първи път няма и нито една жалба или сигнал във връзка с нарушения на изборния процес до ОИК - Благоевград, посочи Симонски.
Източник: БТА