Новини - 2022-01-12 10:44:14

Христо Проданов: Съвместна програма с МО може да помогне с финансиране в кратки срокове за екскурзоводите

Новини Христо Проданов: Съвместна програма с МО може да помогне с финансиране в кратки срокове за екскурзоводите

Съвместна програма с МО може да помогне с финансиране в кратки срокове за екскурзоводите и не само да подпомогне бранша в трудния момент, а ди да му даде тласък за по-добро развитие. Това обяви министърът на туризма Христо Проданов, който днес проведе срещи със Съюза на екскурзоводите в България, Асоциация на екскурзоводите в България, Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“-Бургас, „Планини и хора“ – асоциация на планинските водачи в България и Хесус Кабайеро Пинто – изпълнителен директор, председател на управителния съвет на „Соф Кънект“ – концесионер на летище „София“. На срещите бяха обсъдени проблемите на бранша, слабото му финансиране, нелегалните практики, нуждата от повече дигитализация и визовия режим.
Министърът се ангажира да съдейства за решаването на тези проблеми и да работи за увеличаване на туристическия поток към България. Той подчерта, че "летище "София" е вратата на България" и е готов за сериозно сътрудничество с фирмата концесионер. 
Предстои темите да бъдат дискутирани със сектора, Министерството на туризма и Министерството на образованието. Ето какво написа министър Проданов на своя профил във Фейсбук след проведените днес срещи:
"✅ В Министерството на туризма се състояха срещи със Съюза на екскурзоводите в България, Асоциация на екскурзоводите в България, Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“-Бургас, „Планини и хора“ – асоциация на планинските водачи в България и Хесус Кабайеро Пинто – изпълнителен директор, председател на управителния съвет на „Соф Кънект“ – концесионер на летище „София“.


▶ На срещите се обсъдиха проблемите на бранша, свързани с недостатъчното финансиране на бранша, нелегалните екскурзоводи в България, неясните разпоредби, липсата на резултати от работата на информационните центрове ОУТР-та, визов режим и др. 


Според г-н Хесус Кабайеро Пинто, проблемите с визовия режим водят до значително намаляване на потока  туристи от Близкия изток и Арабския полуостров. 


👉 Представителите на „Соф Кънект“ посочиха, че имат три основни стратегии за увеличаване свързаността на България. В момента работят върху свързването на София със света само с едно прекачване, увеличаване броя на директните дестинации и привличането на повече дълги полети, преминаващи през летище „София“. Сигурни са, че общата работа на едно летище с Министерството на туризма и общината, ще доведе до увеличаване на туристическия поток.


👉 Министър Проданов заяви, че ще поеме ангажимент да съдейства за реализирането на тази идея. Той подчерта, че част от приоритетите на министерството ще бъдат преодоляване на проблемите с нелегалните екскурзоводи в страната, проблемите с недостатъчната подкрепата от страна на държавата към сектора и финансирането му, както и визовия режим. Христо Проданов поясни, че е възможно да се направи програма съвместно с Министерството на образованието за изпълнение на услуги от страна на екскурзоводите като по този начин се помогне с финансирането в кратки срокове. 


Предстои темата да бъде дискутирана със сектора, Министерството на туризма и Министерството на образованието.


Относно Ковид кризата министърът заяви, че към момента Министерство на туризма е постигнало договореност с Националния щаб за отпадане задължението за ваксинация на децата от 12 до 17 години, които идват в България като туристи. По този начин се надява повече хора да посетят страната ни. 


▶ Министър Проданов завърши, че за него летище „София“ е вратата на България и от страна на министерство на туризма има необходимата подкрепа и желание за сътрудничество.


Предстоят още срещи с бранша."

Последни новини