Новини - 2023-10-09 06:34:40

Христо Иванов благодари на ДПС за подкрепата на конституционните промени: Те проявиха мъдрост!

Новини Христо Иванов благодари на ДПС за подкрепата на конституционните промени: Те проявиха мъдрост!

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов благодари на ДПС за подкрепата на промените в законодателството, свързани със съдебната реформа, като изтъкна,че по-важното от това кой подкрепя измененията в законите е това, което пише в тях. Христо Иванов допусна, че при ротацията на министър-председателите, ще има и смяна на министри. Той беше питан по темата, след като през седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заговори за това, че е недоволен от цели сектори и на много министри дори имената им не се знаят. 


"Рано е да се правят крайни оценки за работата на едни или други министри", каза Иванов в интервю за БНР. Той посочи, че нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ имат достатъчно гласове, за да наложат свой състав на правителството. "Където някой не си върши работата, ще се подобрява. Но няма нужда да търсим в това твърде големи драми", посочи той. 


Иванов коментира и проекта за промени в Конституцията, който в петък парламентът пусна по бавната писта. "За" гласуваха 161 депутати и затова проектът ще бъде разгледан отново през декември. Лидерът на ДБ смята, че е недобросъвестно да се обобщава, че проектът е бил засипан от критики. 


"Огромната част от становищата приемат целите на реформата, могат да имат забележки по някои аспекти", посочи той. Според него повечето от критиките към правосъдната реформа не са по същество, а в конструктивната си част са свързани с приемане на целите. "От тая гледна точка не е коректно да се каже, че има много критики", смята Иванов.


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов благодари на ДПС за подкрепата на промените в законодателството, свързани със съдебната реформа, като изтъкна,че по-важното от това кой подкрепя измененията в законите е това, което пише в тях.


"Аз нямам никакъв проблем с това, че за нашите приоритети за структурна промяна в прокуратурата, за които сме се борили десетилетия, намираме гласове и благодарим за това", каза той в  интервю за БНР Иванов минути след като председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в същата медиа за пореден път го обвини, че приема подкрепа от ГЕРБ и ДПС.


В петък от парламентарната трибуна Йорданов дори нарече представителите на "Продължаваме промяната - Демократична България" глупаци. 


"Всички досегашни опити [за реформа] не успяха и доведоха страната до безпрецедентна криза в ситуация на война. Днес имаме мнозинство, което прави нещата, за които сме се борили десетилетия. Най-нормално е да отчетем ролята на онези полинически сили, които проявиха мъдрост да се включат в това за разлика от други, които опитаха да се легитимират като борещи се за промяна и реформа, а се занимават с политиканстване", отговори му Иванов. 


Запитан конкретно за приемането на подкрепа от депутата от ДПС Делян Пеевски, Иванов отговори: "Това, което ме вълнува, е какво пише в законопроектите. Ако те обслужват това, за което сме се борили и не позволяват срастване на публична и непублична власт, това е, което за мене е водещо. Имаме шанс да изкараме страната от това положение и да не позволяваме това да се случва. Да имаме институции в правосъдието, пред които всеки човек да отговаря на въпросите, които стоят пред него, включително аз. Говорим за съдържанието."


По повод обвиненията от опозицията, че проектът за промени в Конституцията, за който "Продължаваме България - Демократична България" намери подкрепа единствено у ГЕРБ и ДПС, е силно критикуван от професионалната общност, Иванов отговори, че критиките на експерти се обобщават от политиците недобросъвестно. По думите му 80% от становищата на юристите - конституционалисти са свързани с това дали промените няма да влязат в конфликт с решение на Конституционния съд от 2003 г.


По думите му експертната общност не отхвърля идеите в законопроекта, а конструктивно предлага варианти за избягване на колизии и демонстрира усилия за намиране на най-добрите решения. "Това, че се припокриват в голяма степен становищата на съюза на съдиите и прокурорската асоциация показва, че са съзрели за необходимостта за тези реформи", каза Иванов. 


"Това е един постоянен разговор, който постепенно стига до съгласие и според мен това е новината, а не че има различни забележки и мнения", подчерта той и добави, че пакетът промени не е война с прокурорите и без тях създаването на модерна прокуратура е невъзможно. 


Запитан как отговаря на критиките, че предвидената в изменения антикорупционнен закон тричленка, която да управлява Комисията за борба с корупцията, може да се превърне в партийна бухалка, политикът отговори: 

"Дали мнозинството в Народното събрание ще избира петима или трима, рискът от партийни комисари и компроментиране на независимостта на този орган си остава, бройката не е въпрос". Според Христо Иванов отговорност на мнозинството е това да не стане и с действията си то трябва да покаже, че е готово да се подложи на независим контрол. 

Последни новини