Общество и култура - 2021-02-22 14:03:57

Гейтс, Сорос, Безос или как шепа стари богати мъже съсипват демокрацията

Общество и култура Гейтс, Сорос, Безос или как шепа стари богати мъже съсипват демокрацията

Бил Гейтс създаде компанията "Майкрософт" и я превърна в автор на най-широко разпространените продукти софтуеър в света, включително операционните системи"Уиндоус", чрез които милиарди човешки същества участват в многообразните форми на дигитална комуникация през последните десетилетия. Бил Гейтс е очевидно много талантлив, може би гениален човек в своята област.


Той е един от най-богатите хора в света, благодарение на своя професионален успех. От доста години насам Бил Гейтс не се занимава със софтуеър. Той използва натрупаното от него внушително богатство за да финансира каузи и глобални проекти, чието съдържание сам създава и реализира.


Бил Гейтс не е специалист нито по инфекциозни болести, нито по хранене, нито по управление на климата. Неговите огромни пари му позволяват да превръща своите хобита - любителските си интерес за "свободното време" - в съдба на милиарди хора по света. Бил Гейтс няма никакво право да постъпва по този начин. Бъдещето на човечеството трябва да бъде създавано с публичните усилия на много хора, водени от експерти, професионалисти и лидери на обществено мнение, отразяващи възгледите на големи групи от хора.


Вместо това милиардерът Бил Гейтс превръща собственото си любопитство на лаик в могъщи проекти за насочване живота на човечеството в определени посоки. Единствено и само поради големите си пари, спечелени от софтуеър - една частна сфера на познание и експертиза.


Джордж Сорос е гениален финансов експерт и спекулант (в изцяло положителния смисъл на тази дума). Той притежава компетентност и интуиция, които му осигуряват успешни сделки винаги, когато много други грешат, губят пари, разоряват се или просто минават на втори план като играчи на фондовия пазар.


Джордж Сорос е визионер в многобройни области. Неговите пари се преливат в изобилни програми за благотворителност и финансиране на третия сектор, които отразяват личните възгледи и визии на финансиста за определено бъдеще на света. Говори се, че тези проекти осигуряват значителна възвращаемост на инвестициите в тях чрез стимулиране на определени политически промени и конкретни политически решения, облагодетелстващи този свръхактивен в глобалната политика финансов играч. Дали това е вярно или не е втори въпрос.


Първият въпрос е дали Сорос има правото и легитимността да осигурява победите на определен кръг от обществени интереси, визии и политики в глобалния свят, мотивиран от своите любителски интереси в областта на философията, европейската и световната политика, да дирижира съдбоносни решения за миграцията, правата на човека и интеграционната политика на ЕС?


Сорос прави това единствено в качеството си на много богат човек. Тези решения, които Сорос стимулира и финансира трябва да бъдат - отново - обект на ефективна публична експертиза, свободен обществен дебат и баланс между интересите на големите общности от хора - в Америка, в Европа, в глобалния свят.


Примерите могат да продължат. Демокрацията окончателно рухва там, където шепа стари богати мъже дирижират - на сцената и зад кулисите - развитието на глобалния свят на единственото основание, че са станали свръхбогати от някаква своя частна (специфична) дейност, талант, успех.


В края на 19 и началото на 20 век в Америка започва мощен процес на антитръстово законодателство. Концентрацията на капитала прави все по-лесно картелирането на пазарите и ограничаването на пазарните свободи. Затова американската демокрация първа слага прегради на този процес.


Днес картелирането е старомодна дума, отразяваща отминали в историята социални и стопански реалности. Днес имаме не просто картели. Не просто изтласкване на свободите на хората от сферата на свободната конкуренция.


Днес имаме шепа хора като Безос, Мъск, Сорос и Гейтс, за които насочването на света в желана от тях посока на базата на огромното им богатство е ежедневна реална възможност. Те играят с нас играта на свършените факти - свършени от силата на парите им. Тези пари си купуват всичко, което им е необходимо - експерти, славословещи гениалността на този, който ги е наел, политически решения, реализиращи любителските пристрастия на големия "чичко паричко", законодателство, превръщащо ексцентричните им хрумвания в закони, на които стотици милиони - милиарди хора трябва да се подчиняват.


За всички нас, обикновените хора не е възможно да оспорим техните желания, материализирани в обществни реалности. Най-малкото - не можем да си платим достъп до тези нива, на които се водят реалните спорове за собственото ни настояще и бъдеше. Ако въобще такива спорове се водят. Следствията на това са все по-видими в света на постистината и постдемокрацията.


Автор: Огнян Мирчев

Снимка: БНР