Новини - 2020-06-22 17:49:08

"Галъп": Радев с почти двойно по-висок рейтинг от Борисов

Новини "Галъп": Радев с почти двойно по-висок рейтинг от Борисов

50% от българите заявяват доверието си към президента Румен Радев, а 30 на сто вярват на премиера Бойко Борисов. Това показва последното проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 4 и 12 юни сред 809 пълнолетни български граждани.


Общо 31% от гражданите нямат доверие в Радев, а 57% не вярват на Борисов. При сравнение с данните от предишни проучвания се наблюдава леко завишение на доверието към премиера, което в последните месеци беше трайно паднало под 30%.


Изследването не отчита нагласите след поредния скандал между двамата държавници, в който Борисов обвини Радев, че го снима с дрон. Изявлението бе дадено на спешна пресконференция в щаба на ГЕРБ по повод изтеклите снимки с пачки от спалнята на премиера.


В края на месец май едва 16% от пълнолетните българи са заявили доверие в председателя на народното събрание Цвета Караянчева, 66% са заявили недоверие към нея, като и това проучване е правено преди замесването на името и в поредния запис, за който се твърди, че е на Бойко Борисов.


От министрите с най-малък рейтинг са транспортния Росен Желязков (9% одобрение), икономическият Емил Караниколов (10%) и регионалният Петя Аврамова, която също е със скромните 10% одобрение от обществото.Красимир Каракачанов също се нарежда сред министрите с най-малък рейтинг с едва 18% доверие, за сметка на 66% недоверие към него, а вицепремиерът Марияна Николова  е с изключително ниско доверие от 7%, но тя е и най-неразпознаваемият член на изпълнителната власт, защото 49% от запитаните никога не са чували за нея.


В началото на юни парламентът печели 23% доверие и 67% недоверие сред гражданите. Правителството има 30% доверие срещу 60% недоверие, а президентството постига 52% доверие и 33% недоверие.Източници: Медиапул, Бтв

Снимка: Ладислав Цветков