Новини - 2021-10-07 06:45:31

Forbes: Европа е пред енергийна катастрофа, от която няма спасение

Новини Forbes: Европа е пред енергийна катастрофа, от която няма спасение

Политиката за преминаване към чисти енергийни източници може да доведе Европа до катастрофа още тази зима, пише Forbes. Според автора на статията Дейвид Блекмон рекордното покачване на цените на газа в света може да провокира прехода на много ТЕЦ към петрол или въглища, което ще увеличи цената на тези ресурси. В случая с Европа обаче този вариант е проблематичен поради прехода към „зелена“ енергия. Много държави са закрили по-голямата част от електроцентралите на въглища и газ. Миналото лято това доведе до криза, когато поради слабия вятър беше необходимо повторно обръщане към горящите горива.Анализаторът отбелязва, че внезапното увеличение на търсенето предизвика скок в цените на газа. Освен това Русия в отговор ограничи износа,което допълнително се отрази на стойността му. Европейците от своя страна насочиха вниманието си към въглищата, но дори и тук нямаха много място за маневриране: както отбелязва Наташа Тюрина, анализатор от консултантската група Wood Mackenzie, само Русия има достатъчно резерви за продажба в ЕС. „Ако всички европейски комунални услуги преминат към въглища, това ще доведе до огромно търсене, което Русия не може да компенсира за толкова кратко време. Това ще изисква доставки от други страни, като САЩ, но ситуацията там е подобна“, обясни тя.


 

Според автора на статията става въпрос за подобни проблеми, дължащи се на следването на политиката за изоставяне на горимите горива и преминаване към възобновяеми енергийни източници. Независимо че днес е в центъра на вниманието в Европа, кризата бавно става глобална, добавя Блекмон. Той подчертава, че в сегашната ситуация няма възможности за бързо разрешаване на проблемите поради „безсмислени политически решения“.Преодоляването на трудностите ще отнеме също десет години, колкото са били необходими за прехода към чисти енергийни източници. Експертът се позовава и на доклада на анализатори от Wood MacKenzie и Rystad Energy, които оцениха недостатъка на инвестиции в търсенето на нови находища на стотици милиарди долари. „Това не е нещо, което може да се поправи за една нощ“, обобщава авторът на статията.


 

Цените на газа в Европа растат от миналата година и чупят рекорди. Преди месец прогнозната цена на горивото леко надхвърли 500 долара за хиляда кубически метра, а в края на септември достигна 1200 долара. Това се случва въпреки факта, че Русия изпълнява всички договорни задължения за доставки на континента: 

техният обем се доближи до историческия максимум.


 

Източник:  Банкеръ