Здраве и спорт - 2020-09-24 14:36:18

Есенна билкова аптека

Здраве и спорт Есенна билкова аптека

Едни от най-полезните лечебни растения у нас се събират точно през есента, след като месеци са попивали слънчева светлина, която ги е превърнала в мощни и безценни помощници на хората. Вълшебният месец е най-вече октомври, но нека се подготвим от рано и да подсилим организма в аванс точно в сезона, когато е най-необходимо.


Шипка

Неслучайно мнозина наричат шипката „царица на билките". Плодовете съдържат огромно многообразие от полезни за организма субстанции. Шипката е лидер по концентрация на съдържание на витамин C, но не само. Тя е безценен източник също на естествени витамини А и Е, на антиоксиданти, както и на безценните мастни киселини Омега-3 и Омега-6, които човешкият организъм не може да произвежда сам. Те поддържат баланса на тялото, предпазват от диабет и злокачествени образувания, подпомагат отслабването и имат куп други ползи.


Облепиха

Облепиха е известна с името Морски Зърнастец и  „свещен плод“ , заради многобройните си полезни свойства и голямо съдържание на витамин С. В плодовете на морския зърнастец се съдържат витамини (C, E и K), захари и захарни алкохоли, растителни стероли, плодови киселини, каротеноиди, фибри, полифеноли, минерали, фитонциди и аминокиселини. Листата и цветята на билката Облепиха се използват при артрит, стомашно-чревни язви, подагра и обриви, а плодовете - за предотвратяване на инфекция и за повишаване на имунната функция. Притежава силни антиоксидантни свойства, които предпазват организма от сърдечно-съдови болести, хипертония, атеросклероза и понижават нивото на холестерола в кръвта. Намалява нивата на свободните радикали в човешкия организъм.  Облепиха действа благоприятно и при колити, гастрити и язви, както и върху липидния обмен в черния дроб.


Дренки

Плодовете на дряна събират слънчевата енергия може би най-дълго време - почти 9 месеца. Освен витамин С, дренките съдържат значителни количества танини, калий и желязо, мед и цинк. Познаваме безотказното им действие при стомашни разстройства, но полезните ефекти от тях могат да бъдат много повече: възстановяват организма при обезводняване, успешно свалят висока температура, заздравяват венците, регулират чревния баланс. Добрата новина е, че свойствата на дренките до голяма степен успяват да се запазят, дори когато ги приемаме под формата на сокове, чайове, нектари и сладка.


Глог

Неговите плодчета са незаменими при проблеми със сърцето: нормализират кръвното, премахват аритмията, успокояват пулса при сърцебиене, подобряват работата на сърцето като цяло. Помага при стрес и безсъние, детоксикира, като подпомага и отслабването. Истински букет от витамини, като плодчетата на много места узряват още през септември.


Къпина

Заздравява капилярите, има антисклеротичен ефект и действа противовъзпалително. Съдържа висока концентрация на витамини и облекчава дихателни проблеми. Изключително богата на антиоксиданти. Плодовете се препоръчват също на жените в менопауза, а отварата е способна да спре стомашни кръвоизливи и да тушира гастритните болки.


Листа от дива ягода

Изключително полезни при проблеми със стомаха и за активиране на имунната система. Извлекът действа болкоуспокояващо, подпомага отделянето на храчки, лекува възпаления на гърлото и носоглътката, укрепва кръвоносните органи, облекчава храносмилателни проблеми и възпалителни процеси във вътрешните органи.


Това са  няколко от есенните дарове от природата, с които можете да си направите витаминозен коктеил, активиращ имуната система, точно когато ни е най необходим през преходния сезон.


Автор: Анна Илиева(bilki.bg)