Свободно мнение - 2020-07-01 10:10:05

Драмата около една пародийна корица

Свободно мнение Драмата около една пародийна корица

Видях драмата около пародийната корица "Как да бием жена си без да засягаме важни органи". Няколко бързи коментара:


1) Пародията за базира на съвсем непародийната и сериозна тема в част от мюсюлманските страни "Как да бием правилно жена си". Прилагам видео, в което ислямски духовник обяснява няколко важни неща - жена не се бие по лицето, по зъбите и по очите. Жената се бие от гърдите надолу, за предпочитане с пръчка и не повече от 10 удара;


2) Според Доклад на службата на ООН по престъпността от миналата година се посочва, че "58% от убитите жени по света са убити от партньор или член на семейството". Данните в доклада са крайно любопитни: "В географско отношение, Африка и двете Америки са регионите, в които жените са най-застрашени от убийство от интимен партньор или член на семейство. В Африка съотношението на жертвите на всеки 100 000 жени е 3.1, в Америка 1.6, в Океания 1.3, в Азия 0.9. Най-нисък е процентът в Европа, с 0.7 жертви на всеки 100 000 жени." Тази статистика води до следните особено тревожни заключения:


- В консервативните мюсюлмански страни и региони на планетата, където все още се практикува 'убийство на честта', и където баща, брат или мъж може да заколи жената в семейството, само за това, че е излязла сама на улицата, са несравнимо по-опасни, а убийствата са в пъти повече от регионите с други култури. Тоест, абсурдно е да се поставят под общ знаменател Афганистан и България, Пакистан и Испания, Судан и Германия, а белият мъж, заклеймен като насилник над жени, не може да стъпи на малкия пръст на насилника, принадлежащ към култура, в която жената официално не се счита за човек;


- Какви ще бъдат последствията от наплива на няколко милиона мъже-мюсюлмани именно от държавите, в които убийствата на жени са неколкократно повече, отколкото в Европа? Има ли връзка между резкия ръст на криминалната хроника в западни държави, приели мигранти-мюсюлмани, чиито общности в по-голямата си част не се интегрират, а продължават да живеят изолирано и в унисон със собствените си традиции?


3) Според сондаж на Галъп от 2018, "Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинената роля на жената. 92% са категорични, че мъжът не може да удря жената. 89% не считат, че жената трябва да се подчинява на мъжа. Сред онези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените, личат най-вече представители на малцинствени групи."


- Ако представителите на малцинствата наистина са по-активни в практикуването на насилие над жените, какво правим с онези десетки фондацийки и НПО-та, усвоили солидни средства, за да защитават правата и културните особености на същите тези малцинства? 


- Не означава ли това, че определени организации безсрамно се възползват от смъртта и страданието на жените по света, обвинявайки "токсичния бял патриархат", без никога да коментират кошмарната участ на жените от малцинствата или в някои мюсюлмански държави?


Автор: Ирини Зидикис