Новини - 2021-11-03 08:09:28

Драгомир Стойнев обсъди с бизнеса мерки за стабилизиране на бизнес средата

Новини Драгомир Стойнев обсъди с бизнеса мерки за стабилизиране на бизнес средата

   На срещите на социалистите присъства и кандидатът за вицепрезидент Илияна ЙотоваПолитическата криза от последната година е силно задържащ фактор за възстановяването на икономиката ни, пандемията и цената на електроенергията са „утежняващите“ обстоятелства, които поставят българските предприемачи в изключително тежка ситуация. Българските политици са длъжници на бизнеса – заради поставянето на партийното над общото, държавата ни няма адекватна реакция на фона на глобалните икономически процеси, не може да получи възможно най-много от промяната, която тече на глобално ниво – дигитална трансформация, иновации, инвестиции в нови технологии и качествена работна ръка“. Това заяви водачът на листата на Коалиция за България Драгомир Стойнев на среща в пазарджишката фирма Костал.


На срещата присъстваха кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова и кандидати за народни представители от БСП за България.  В срещата с бизнеса в се включиха също Петя Цанкова – областен лидер на БСП и втора в листата, Диана Варникова-Милчева и кметът на Пещера Йордан Младенов.


БСП залага на разумната промяна и стабилността и ще поиска парламентарен консенсус по спешни и средносрочни мерки за успокояване на бизнес средата и за законодателни инициативи за на цената на електрическата енергия, стана ясно от думите му. Според него, ако се стигне до забавяне при конструиране на ново правителство, Народното събрание трябва предприеме консенсусни мерки в най-тежките сфери.


Стойнев, който е бивши министър с ресор икономика, енергетика и туризъм, подчерта, че коментарите за тежкото наследство от административно-корупционни модел на ГЕРБ в бизнес средата са излишни, както и парламентарната криза, предизвикана от егоизма на „новите“ политически сили. „Как и през какво минахме е пред очите и на гърба на всички ни, сега въпросът е къде отиваме?“ – каза Стойнев. Той припомни, че в следващите 7 години България трябва да получи 50 милиарда лева от Европейския съюз по Плана за възстановяване и устойчивост, Плановете за справедлив преход и по оперативните програми.  „Имаме възможности за скок и изпреварващо развитие, важното е държавата, чрез политическото управление да гарантира ефективността на проектите и абсолютна прозрачност“, каза още Стойнев.На последвалите срещи във фирма РАИС и със Сдружението на частните предприемачи и работодатели също бе поставена темата за политическата стабилност като фактор за адекватни мерки в икономиката. Цената на електроенергията, недостигът на квалифицирани кадри и управлението на COVID-пандемията бяха другите поставените от бизнеса въпроси.„Като бивш министър на енергетиката няма как да не забелязвам това, което се случва в сектора – само днес цената на електроенергията се е повишила с 43% спрямо вчера – 205 евро за мегаватчас.“, каза Стойнев. БСП ще поиска още първата седмица на новото Народно събрание Управителният съвет на Българската енергийна борса да бъде в парламента за обсъждане на  законодателни промени така че големите предприятия да могат да сключват дългосрочни договори за електроенергия. Социалистите предвиждат и създаване и Национален фонд за социална подкрепа в енергийния преход, в който да се генерират средства от продажбата на емисии и да се насочват към енергийно бедните в България.„БСП не предвижда увеличение на данъците, те ще бъдат запазени в досегашния си размер, като предвиждаме и намаляване на данъците на работещите родители – въвеждане на 550 лв. необлагаем минимум за всяко дете и семейно подоходно облагане. Примерно, в семейство с две деца и работещи родители 1000 лв. ще се приспадат от дължимия данък“, обясни Стойнев.Изключително важно е да говорим с бизнеса и по отношение на подготовката, образованието и квалификацията на работната сила, посочи още Стойнев.Основна тема за БСП е гарантиране на подготвен човешки ресурс за бизнеса. Връзката икономическа стабилност-човешки фактор – образование е в центъра на политиките на БСП. „Социалистите са единствените, които обвързват образователните, здравните, социалните и политики с икономическия растеж“, подчерта Петя Цанкова, номер 2 в листата на БСП за България. Според нея, за да има производство у нас, трябва да имаме  и подготвена работна ръка -с нови умения и професионално образование.Източник: pzdnes.com