Новини - 2020-08-31 13:01:44

ДПС няма да подкрепи предложението на ГЕРБ за нова конституция и свикване на ВНС

Новини ДПС няма да подкрепи предложението на ГЕРБ за нова конституция и свикване на ВНС

ДПС няма да подпише предложението на ГЕРБ за нова конституция и свикване на ВНС.


Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на извънреден брифинг по време на заседанието  на Централното оперативно бюро на партията и парламентарната група.


"Искаме да ви представим позицията на ДПС относно предложения проект за нова Конституция на Република България и идеята за свикване на Велико Народно събрание. Позицията на ДПС е - ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България и ДПС няма да гласува за свикване на Велико Народно събрание", заяви Мустафа Карадайъ.


"Според нас изготвения проект за нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Проектът за нова Конституция се отрича от общочовешките ценности: Свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост. Новата Конституция отказва прата на личността, нейното достойнство и сигурност, да бъдат издигнати във върховен принцип.


Новата Конституция категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт. Конституцията като основен закон засяга пряко правата и свободите на всички български граждани. Ето защо всички политически сили трябва да подходят с необходимата отговорност. Новата Конституция трябва да се приеме като нов обществен договор, след сериозни дебати, в спокойна, нормална и креативна политеска среда. Трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди, разумно, отговорно и достойно.


Нова Конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата, да бъдат насочени към постигане на върховенство на правото и укрепване на демократичните ценности, да приближат българския конституционен модел към най-добрите международни и европейски образци. Това е позицията на "Движение за права и свободи" по тази тема." 


Снимка: news.bg