Новини - 2022-02-23 08:19:13

Доналд Тръмп се възхити от хода на Путин за Украйна: Това е гениално

Новини Доналд Тръмп се възхити от хода на Путин за Украйна: Това е гениално

От Белия дом заявиха, че не приемат съвети от някого, който хвали руския президент.


 

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп определи като "гениални" действията на президента на Русия Владимир Путин по отношение Украйна и нарече руския лидер "много разумен", съобщават "Дейли мейл" и "Индипендънт".


 

Някои републиканци в САЩ се опитаха да хвърлят вината за кризата върху президента Джо Байдън, заявявайки, че Русия не е нахлувала никъде по времето, когато Тръмп беше президент. Самият Тръмп също публикува по-рано туит, в който твърди, че отношенията му с Путин са щели да предотвратят кризата, посочва "Индипендънт".


 

Няколко часа след това изявление бившият президент заяви в радио предаване, че когато е научил, че Путин признава независимостта на сепаратистките региони Донецк и Луганск в Източна Украйна, си е казал: "Това е гениално".


 

"Казах си: "колко е умно това", посочва Доналд Тръмп.


 

В коментар на изказването на бившия американски президент, говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че се стараят да не приемат съвети "от някого, който хвали президента Путин и неговата военна стратегия". По думите й от републиканците зависи да не политизират допълнително въпроса.


 

По-рано настоящият президент Джо Байдън заяви, че ще има още по-строги санкции срещу Русия, освен наложените към две руски банки и забраната за търговия и инвестиции за сепаратистите от ДНР и ЛНР.


 

"Действията на руския президент са началото на руска инвазия в Украйна. Кой, за Бога, дава на Путин правото да обявява т.нар. нови държави на територия, която принадлежи на негови съседи? Това е грубо нарушение на межуднародното право и изисква твърд отговор от международната общност. Ще започнем налагането на нови санкции, много по-сериозни от предишните от 2014 г.", каза в обръщението си на 22 февруари Байдън.


Автор: dnes.dir.bg