Новини - 2021-10-29 06:13:05

Доц. Киселова: Актовете на Кирил Петков като министър са стабилни

Новини Доц. Киселова: Актовете на Кирил Петков като министър са стабилни

Актовете на Кирил Петков като министър са стабилни, въпреки решението на Конституционния съд от сряда. Това обясни в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия доц. Наталия Киселова. Вчера КС обяви за противоконституционен указа на президента в частта, с която за служебен министър на икономиката беше назначен Кирил Петков.

„Това, което става ясно от решението на КС от вчера, е, че по отношение на г-н Петков не са били налице условията. Народните представители от ГЕРБ са сезирали съда за указа на президента, но не са поискали да се произнесе по отношение на актовете. В този смисъл, като проследих и коментарите на колегите, всички сме единодушни, че актовете са стабилни”, обясни доц. Киселова.


 

Така по думите ѝ, актовете му могат да бъдат атакувани един по един, но не отпадат автоматично. „Малко са действията в правото, които са автоматични. В повечето случаи е необходимо за всеки един от актовете да се премине през конкретна преценка”, каза доц. Киселова.

Все пак ако някои от актовете бъдат обжалвани, настоящият икономически министър може да ги преподписва. „Казано на жаргон – могат да се санират част от актовете, които продължават да имат действие”, каза доц. Киселова.


 

„Декларациите на някои партии, че ще оспорват всичките актове от май до септември, ми се струва пресилване и част от кампания”, коментира преподавателят по конституционно право.


Източник: Нова телевизия