Здраве и спорт - 2020-10-16 07:37:19

Доц. Андрей Чорбанов: До края на годината ще имаме прототип на българска ваксина за COVID-19

Здраве и спорт Доц. Андрей Чорбанов: До края на годината ще имаме прототип на българска ваксина за COVID-19

"Прототипът на българската ваксина за COVID-19 ще бъде готов до нова година и това означава, че в ръката си ще имаме нещо, което може да бъде вече тествано в реални условия. От тук нататък е стъпка на администрацията как ще застане зад тази идея и какво ще направи, за да бъде преминето през съответните клинични изпитвания. Във всички страни по света в момента има много масивна държавна подкрепа по отношение на тези препарати." Това заяви в ефира на "Здравей България" по Нова ръководителят на департамент "Имунология" към БАН доц. Андрей Чорбанов.


"Държавите по света, а и нашата разбраха, че на практика е много трудно да се спре едно стартирало вече респираторно заболяване. Много е трудно. Затова се разчита на това да се държи под един мининмум, който може да бъде поет от здравните системи. Всъщност обществата по света днес са заложници на своите здравни системи и на това до колко могат да поемат такива пациенти.", допълни доцентът.


Според него заболеваемостта в България се увеличава, но с много по-бавни темпове от ръста на позитивните, тъй като вече много по-широко се застъпват и не само рисковите групи, а и здрави хора, ученици, по-малки деца, които дори позитини, няма да бъдат болни или ще бъдат с много леки симптоми. Специалистът допълни, че от много места чува за много хора, които са  позитивни, но нямат абсолютно никакви симптоми и затова заболявоемостта трябва да бъде представяна като обективен параметър, което е важно най-вече за административните власти.


Снимка: БГНЕС