Новини - 2021-11-21 06:54:07

Днес България избира на балотаж своя президент

Новини Днес България избира на балотаж своя президент

Днес се провежда вторият тур на изборите за президент на република България. За гласа на избирателите ще се борят действащият държавен глава Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от повечето партии, и ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ и ДПС.


Миналата неделя кандидат-президентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова спечели 49,41% от доверието на гласоподавателите, докато техните опоненти в лицето на Анастас Герджиков и Невяна Митева събраха едва 22,82%, а този резултат не бе достатъчен за излъчване на държавен глава още на първи тур. 


Следим изборния процес на живо и засега няма докладвани сериозни проблеми. Разкритите секции за гласуване са над 13 000, а в повечето от тях се гласува машинно. Вотът стартира в 7:00 сутринта и ще завърши в 20:00, но ако в края на деня пред някои секции все още има чакащи да гласуват хора, времето за вот може да бъде удължено до 21:00.


Гласуването на втория тур на президентските избори с машина ще бъде значително по-лесно, тъй като бюлетината ще бъде само на една страница на екрана.