Общество и култура - 2022-02-09 13:07:17

Денят, в който социалните мрежи спряха

Общество и култура Денят, в който социалните мрежи спряха

   Иво Сиромахов


Миона излезе от банята свежа като пролетен вятър. Около красивата ѝ глава беше увита хавлиена кърпа, която я правеше да изглежда като египетска фараонка.


Миона взе телефона си, погледна дисплея и изпищя.


Инстаграм не работеше. Не, не е възможно да спре точно сега! Неделя вечер беше най-подходящото време да пуснеш нови снимки, с които да възбудиш въображението на хилядите мастурбатори, наричани благопристойно „последователи“. Момичетата като Миона наричаха това „да нагорещиш мрежата“.


И сега как да я нагорещи? Два дни беше посветила на фотосесията си, в която се чекнеше във всевъзможни пози с оскъдни дрехи по тунингованото си тяло. Това щеше да ѝ донесе нови последователи, а и нови клиенти. Защото Миона беше скъпа проститутка. Макар че се представяше като „фотомодел“.


Родителите ѝ я бяха кръстили Минка. Егати селското име! С такова име няма как да пробиеш в социалните мрежи. Затова тя се прекръсти на Миона, започна да се снима почти гола и за две години се превърна в инстаграм-легенда. 380 хиляди последователи! И десетки заможни чичковци, които плащаха за секса си с нея с почивки в елитни курорти и вечери в гурме-ресторанти.


Тя се чувстваше като Пепеляшка, която се е превърнала в принцеса. Беше разбрала, че за да поддържа този звезден статус, трябва да полага усилия. Фитнес, много средства за козметика и поддръжка, и задължителни фотосесии всеки уикенд. Чичковците полудяваха по тялото ѝ, а всички жени ѝ завиждаха. Не е ли това най-прекрасния възможен живот?


Не можеше Инстаграм да спре точно сега. Не беше честно.


„Нищо де, каза си Миона. Ще публикувам снимките си във фейсбук“. Все пак там имаше почти 230 хиляди последователи. Опита се да влезе във фейсбук, но и той не работеше. Миона се разтрепери от нерви. Какво се случва? Накъде отива този шибан свят?


Не работеше и Тиндър. Всички социални мрежи бяха спрели едновременно. Изглеждаше като световна катастрофа.


По същото време младото семейство инфлуенсъри Ая и Добрин се взираха невярващи в айфоните си и псуваха идиотската ситуация. Тъкмо бяха заснели видеоклип, в който и двамата пръскат главите си с някакъв лак за коса и ръсят нелепи шеги. Производителите на лака бяха платили три хиляди лева за тая реклама, а обещаваха и допълнително по пет стотинки на лайк. Сто лайка – пет лева. А клипчетата на звездните инфлуенсъри събираха по пет-шест хиляди лайка. Сега някакъв невидим злодей внезапно ги беше оставил безработни.


Цяла нощ милиони потребители на социалните мрежи се чудеха какво става. Това някакъв заговор ли е?


В понеделник кризата се задълбочи. Милиони хора, които ползваха социалните мрежи за онлайн секс останаха без полов живот. В резултат на това се засили трафикът към секс сайтовете и сървърите им се сринаха.


Само за едно денонощие потреблението на алкохол и наркотици се увеличи десет пъти. Пристрастените към мрежата хора търсеха заместители.


Сривът на социалните мрежи доведе до политическа криза. Партийните лидери, свикнали да отправят посланията си през фейсбук, изведнъж останаха откъснати от електората си. Какво щяха да правят сега? Да излязат от офисите си и да тръгнат на срещи с избирателите си? Абсурд. Там някой можеше да ги напсува. Не че в социалните мрежи не ги псуваха, но там поне можеха да ги блокират.


Във вторник Миона получи нервен срив и се наложи да я приемат в болница. Не спираше да плаче. Намериха ѝ легло само защото беше известна. Психиатричните клиники бяха препълнени с хора, изпаднали в тежка абстиненция от липсата на социални мрежи.


В сряда президентът свика извънредно съвета за национална сигурност. Без социални мрежи управлението беше застрашено. В мрежата хората изливаха гнева и неудовлетвореността си. А сега можеха да излязат да протестират. И тогава какво правим?


„Трябва само да се молим солитерът да не спре“, каза министър-председателят. „Ако чиновниците нямат пасианс на работните си места, ще се изнервят жестоко и администрацията ще се срине“.


Бунтовете избухнаха в четвъртък. Пред парламента излязоха да протестират десетки хиляди хора, които си искаха социалните мрежи. Носеха изрязани от картон сърчица, смайлита и вдигнати палчета.


В петък инфлуенсърите Ая и Добрин се самоубиха. Бяха загубили не само доходите си. Бяха загубили смисъла на живота си.


В събота се появи черен пазар на фалшиви социални мрежи. Находчиви IT-специалисти бяха разработили софтуер, който максимално наподобява инстаграм и фейсбук.


Хиляди хора влязоха във фалшивия софтуер и веднага се успокоиха. Там получаваха фалшиви лайкове от ботове и това отново им върна лъжливото усещане, че са важни.


Народът беше спасен.


А Миона продължаваше да плаче неутешимо в психиатрията.


Нейната фотосесия така и не успя да нагорещи мрежата.Автор: Иво Сиромахов(ivosiromahov.vom)