Новини - 2020-05-25 07:27:03

Д-р Генчева: "Децата са венецът на природата."

Новини Д-р Генчева: "Децата са венецът на природата."

Доктор Елисавета Генчева е АГ-специалист в първата частна болница у нас-МБАЛ "Хигия", град Пазарджик.

Родена на 28.02.1956г. Завършила ПК "Иван С. Аксаков" 1974г. със златен медал. Продължава висшето си образование във ВМИ(МУ) "Иван П. Павлов"-Пловдив, където също завършва с отличие през 1980г.

Чела студентската си клетва при постъпването и "Хопократовата клетва" при завършването.

Има 40 годишен трудов стаж, от които повече от 36 като АГ-специалист.

Все още щастливо омъжена с две пораснали деца и една прекрасна внучка.- Доктор Генчева, нека започнем с нещо хубаво - раждат ли се здрави деца в условия на пандемия от Коронавирус?


- Да, раждат се изключително здрави деца. Няма статистически установено повишаване на новородени с аномалии. 

  При нас в АГО "Хигия" от началото на извънредното положние са се родили повече от 45 живи и здрави деца без отклонения в основните жизнени показатели.

  А в моята ЖК (женска консултация) от 1 април до сега са се записали повече от 15 нови бременни.


- Възможно ли е вирус да увреди плода и в кой триместър бъдещите майки трябва да се пазят най-много от вирусни инфекции?


- Да, вирусните инфекции могат да заразят плода. Някои от тях, например вирусът на рубеолата, са много опасни при незавършена органогенеза - в първия тиместър, други са опасни по всяко време, особено в третия триместър - цитомегаловирус, херпес вирус, HPV, хепатитен вирус. При доказана инфекция в някои случаи се препоръчва аборт по медицински показания, при други-допълнително имунизиране след раждането, например при майки, пеболедували или носители на хепатит В - вируса.


- Как би повлияла една противогрипна ваксина на майката и на плода?


- Положително! Поради промяна в имунния статус на жената по време на бременност, грипът при бременните обикновено протича по - тежко и с по - чести усложнения. Противогрипните ваксини (без живите - у нас не се прилагат) не са противопоказни по време на бременност.


- Бременните жени по - податливи ли са на инфекции и какви превантивни мерки бихте посъветвали да предприемат, за да се предпазят?


- По същата причина - промененият имунен статус и възможният "по - бурен" имунен отговор, бременните са по-податливи на инфекции и на по - тежкото им протичане.

  Но да не забравяме, че жените в това си състояние са бременни, а не болни!

  Препоръки?

- положителни емоции

- умерено физическо натоварване, включително чести разходки на чист въздух,а не залежаване

- здравословно, балансирано хранене - много плодове и зеленчуци, млечни произведения, особено извара, леки, нетлъсти меса

- сега по време на пандемията - приемане на витамин С и D, селен и цинк.


- Бременните жени, диагностицирани с COVID - 19 имат ли повишен риск от неблагоприятни резултати за бременността и могат ли да предадат вируса на своя плод или новородено?


- До сега няма достатъчно проведени клинични проучвания по този въпрос, но това, което се знае е приблизително следното:

  •   при инфектирани майки не е открита заразеност в:

- назофарингиален секрет от новородени

- амиотична (околоплодна) течност

- кръв от пъпна връв 

- майчина кърма

  •   няма сигурни данни за т. нар. "вертикално предаване" - от бременна на плода в утробата (в огромния брой случаи)
  •   има докладвани единични (!) случаи на новородени с открит COVID-19 от заразени майки, които са прекарали безсимптомна или лека инфекция
  •   вероятно ще се установи след наблюденията леко завишен риск от преждевременни раждания.

- След като изяснихме основните притеснения на бъдещите майки (и татковци) какво бихте посъветвали тези двойки, които заради създалата се ситуация отлагат създаването на нов живот? 


- Животът продължава. Любовта също. Децата са "венецът" на природата. Страхът е най - лошият съветник. Както пееха хипитата: 

  "Правете любов (деца!) ,а не война."


Д-р Елисавета Генчева