Свободно мнение - 2021-10-22 15:51:25

Цветеслава Гълъбова: За рейтинга в трудни времена мисли политикът, за народа си в трудни времена мисли държавникът

Свободно мнение Цветеслава Гълъбова: За рейтинга в трудни времена мисли политикът, за народа си в трудни времена мисли държавникът

      Цветеслава Гълъбова


От вчера мисля какво да напиша по повод страстите , породени от зеления сертификат. Получих съобщения и обаждания да "озаптя Радев, защото губи рейтинг" и т.н. и т.н. Накрая реших все пак да изкажа мнението си като лекар.


В нашата болница има ковид отделение за психично болни. Всичките 35 легла са заети, новите просто ги изолираме на място, т.е. в съответното отделение. В ковидното 30% от персонала са болни, другите работят на ръба на силите си. Днес почина една пациентка.


Пак днес бяхме на работна среща всички столични директори на болници с министър Кацаров, вицепремиера Гълъб Донев, проф. Салчев и д-р Пенчев. В залата бяхме все хора в средната и късната зряла възраст, млади хора нямаше. Видях едни безкрайно уморени и търсещи изход от кризата хора. Всички споделяха големият проблем - НЯМА ХОРА, НЯМА КОЙ ДА РАБОТИ!


Ето го големият проблем - няма лекари и сестри. При съотношение в Европа лекари към сестри 1:3, у нас е 1:0,8!!!! И това не от сега. Ковид просто разкри отчайващата истина, че нямаме кадри, нямаме! В последните 10-15 години хиляди лекари и сестри напуснаха България. Защо ли? 


Помните ли далечната 2011 година, когато при рязане на лентички /имаше един такъв политико-популярен спорт/ на новия корпус на Медицинския университет в Плевен един бъдещ бивш премиер, който ни наричаше толупи и сложи жандармерия на Витоша преди година и половина, за да не излизаме, се похвали, че ние правим качествени лекари. Германия правела качествени мерцедеси и ги изнасяла, а ние можем да изнасяме качествени лекари. Е, изнесохме ги. И сестрите изнесохме. И едни близо ДВА МИЛИАРДА лв от НЗОК бяха "отклонени" съвсем законно от десислава атанасова и симеон дянков. Помните ли тези неща, а? А закритите болници, а студентите, дето трябвало да копаят картофи, а синодалните старци от БАН. Помните ли?


Ето я актуалната картинка у нас - много новозаразени, болниците се пукат по шевовете. Да, може би не всички имат нужда от хоспитализация, но хората са безкрайно уплашени и стресирани и веднага тичат в болницата. А там вече няма място, това е. Към днешна дата положителните в София са 862 на 100000. Да не припомням какво ни се случи при под 100. Май забравихте. Жандармерията на Витоша, развинтените пейки в парковете и пълен локдаун. Но, протести нямаше. Само един гримасиращ миколог, т.е. професор по гъбични заболявания, с маска на главата /най-после си намери мястото в България търси талант/ и още двама ни плашеха. Да, резултатът е видим. Слаба здравна система плюс уплашени хора с лош здравен статус и застаряващи - все фактори, които са такива от години, води до настоящото състояние


И на този фон режисирани от банкя протести и едни възражденци, които налитат на бой. И още няколко политически сили припяват, че Радев е виновен. 


Хора, защо не си помислите, че може би има министри, които мислят със собствените си глави. И да, може и да грешат. Не всички са пионки като тези през последните 12 години, на които диктаторът им дърпаше конците и като сгафят ги наритваше в ъгъла. Да, Радев е назначил служебните министри, но те ползват главите си за мислене и съвети на експерти. Да, има какво да се желае по заповедта с новите мерки.


Но, аз бих попиталащ балалайкащите из студията КАКВО ПРЕДЛАГАТ при така описаните предпоставки, които няма да се променят в кратко- или средносрочен план - лоша инфраструктура, липсващи медици, лош здравен статус на населението, демографска катастрофа. Какво предлагате, неуважаеми така наречени политици - да не се прави нищо, за да умират повече хора.


И последно - спрете да ми пишете, че няма да гласувате за Радев и че той трябва да мисли за рейтинга си.  Всеки има  глава на раменете си. Правете каквото искате. Но запомнете от мен - психиатър с близо 30 години практика в най-тежката и най-голяма психиатрия на София


ЗА РЕЙТИНГА В ТРУДНИ МОМЕНТИ МИСЛИ ПОЛИТИКЪТ, ЗА  НАРОДА СИ В ТРУДНИ МОМЕНТИ МИСЛИ ДЪРЖАВНИКЪТ!

Последни новини