Новини - 2020-11-03 17:29:23

Бойко Борисов: Вдигаме заплатите на лекарите с 600 лева, на сестрите с 360, а на служителите на МВР с 15%

Новини Бойко Борисов: Вдигаме заплатите на лекарите с 600 лева, на сестрите с 360, а на служителите на МВР с 15%

Снимка: БГНЕС


"Ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза. В тази тежка ситуация хората имат нужда от подкрепа. И особено всички онези българи, които работят на първа линия срещу вируса. Те трябва да знаят, че сме зад тях. Затова депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще внесат изменения между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, които предвиждат:· 237 млн. лв. за добавки към възнагражденията на медиците. От 1 януари до края на 2021 г. лекарите ще получават допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите - 360 лв., а санитарите - 120 лв. Мярката ще засегне близо 50 000 медици.· 15% ръст на заплатите на служителите в системата на МВР. Това ще струва 231 млн. лв. и обхваща 48 000 души.· Допълнителни 143 млн. лв. за отпадане на подоходния критерий за детските надбавки. С тази мярка ще подкрепим 710 хил. деца."
Това обяви преди малко премиерът във видеообръщение на личния си профил във Фейсбук. Според него болниците, лекарите и медицинските работници са нашата армия в момента и затова заслъжават огромно уважение и значително увеличение на заплатите от 600 лева! Медсестрите също ще получат увеличението, за което се бореха толкова време. "Не приемам оценки от човек, който наруши изричните препоръки на ген. Мутафчийски учението на "Корен" да не се провежда. ВМА е пълна с военни и продължава да ми се размахва юмрук - с какво право? И аз мога да отговоря подобаващо, но това няма да помогне на държавата.", каза Борисов по повод думите на президента по-рано днес, според който правителството е изпуснало контрола над кризата с COVID-19.Премиерът припомни, че редовните избори наближават и тогава ще се мерят възможностите и ще стане ясна оценката на хората. Борисов гарантира, че кабинетът ще осигури финансов ресурс  до ноември догодина, за да преминем през кризата и да има стабилност в държавата. Работата върху мерките ще продължи, за да може да се помогне адекватно на хората, допълни министър председателят и увери, че до тук България се справя с кризата.
Бойко Борисов призова своите критици да бъдат по-смирени, за да можем да изведем държавата през това тежко предизвикателство. Той даде и пример със Гърция и Австрия, където всичко се затваря, а на места освен вирусът вилнее и терор. Затова премиерът поиска от всички политици да гласуват законите на първо и второ четене, за да знаят всички граждани, че пари където са нужни ще има.
Задачата на правителството според Борисов ще е тежка, но той е уверен, че коалиционните партньори ще се справят със задълбочаващите се проблеми поне до април, когато се очаква вече да има ваксини и лекарства, и тогава ще се издигнем вертикално, стига хората и бизнесът да бъдат спасени.