Свободно мнение - 2020-10-11 10:15:37

Бойко Борисов: Поредното международно признание ни задължава да довършим работата си докрай

Свободно мнение Бойко Борисов: Поредното международно признание ни задължава да довършим работата си докрай

Moody’s повиши дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на Baa1 със стабилна перспектива. Една от основните причини за повишения рейтинг е напредъкът на България по присъединяването към Еврозоната и успешно проведените реформи. Международните експерти отчитат подобряване на дълговия профил на България, надежден валутен борд и добра бюджетна политика. Стабилната перспектива на Moody’s разчита, че и следващото правителство ще запази благоразумната фискална политика с балансиран бюджет на държавното управление. 


За последните два месеца това е втората авторитетна международна агенция, която дава позитивна оценка на България. И то в момент, в който икономиките на всички страни в света страдат заради пандемията. Поредното международно признание за нашата фискална политика ни задължава да довършим работата си докрай и да не допускаме отклоняване от курса.


Повишеният кредитен рейтинг на България е нашият отговор на критиките. Moody’s е изключително авторитетна международна рейтингова агенция. Нима грешат в оценката си, че имаме сериозен напредък по присъединяването към Еврозоната, че сме извършили успешни реформи, че имаме солидна парична и макроикономическа политика? Явно нито сме фалирали държавата, нито сме съсипали икономическата политика. Даже напротив. Поредната положителна оценка на международните експерти оборва тезите на нашите опоненти!


Стабилната перспектива на България отразява очакването на Moody's, че показателите за фискалната сила на страната ни ще останат устойчиви при неблагоприятен сценарий над средното за останалите държави в тази кредитна категория (Baa1). Според международната агенция България ще запази поддържаната повече от 20 години благоразумна фискална политика с балансиран бюджет на държавното управление. 


Всичко това не го казва правителството, а световните експерти от Moody's. Тази оценка е голям удар по нашите опоненти. На тях им оставям компроматите и злобата. Ние имаме много работа. Стартира бюджетната процедура. Освен мерките за подкрепа на заетостта като 60/40, детските надбавки и увеличените пенсии, в нашия проект акцент ще бъдат и малките населени места.


Бойко Борисов, министър-председател на република България