Общество и култура - 2020-09-22 09:49:41

Борисов поиска помирение, Радев - истината

Общество и култура Борисов поиска помирение, Радев - истината

Днес в деня на българската независимост посланията на премиер и президент отново бяха различни. Бойко Борисов отправи апел за диалог и помирение, а Румен Радев- за разкриване на истината за корупцията.


"Отбелязваме 112 години от обявяването на независимостта на България! Брилянтен ход на българската дипломация и политически елит. Пример как с премерени и смели действия се постига една дългоочаквана цел, особено важна за нашето развитие, самочувствие и международно положение. Днес единствено независимите държави могат да отстояват ефективно националния си интерес. Членството в ЕС ни отреди място сред модерните и демократични страни, където гарантирането на свободата и гражданските права е преди всичко останало. Независимостта обаче не е даденост, за нейното отстояване се иска решителност и отговорност. През 1908 г. всички партийни противоречия и лични амбиции са загърбени заради националния идеал. Целта е постигната, а успехът е за целия народ. 

И днес хората настояват за икономически и културен напредък и аз съм убеден, че нищо не бива да спъва страната ни по този път. Затова подкрепям всеки глас в тази посока. Но няма да се уморя да казвам, че българският народ е миролюбив народ, че успех се постига с диалог, а не с противопоставяне. Разделението не е било и няма да бъде успешна формула в политиката и събитията отпреди 112 години го доказват. И тогава, и днес единството е това, което трябва да поставяме в основата на всяка национална кауза. Уроците остават и за обществото, и за политическите лидери. 

Честит празник! "


Това написа на личния си профил във Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов по повод днешния празник, намеквайки за диалог в края на изказването си. Не на същото мнение обаче е президентът Румен Радев, според който всякакво говорене за помирение не може да се случи без изчистване на въпросите за корупционните практики във властта. "Диалогът може да се случи само ако бъде поставен на здрава основа. Това означава по безспорен начин да изчистим истината за записи, шкафчета, корупционни схеми. Да установим кои са механизмите, водещи до провала в управлението. Кои са механизмите, водещи до този порочен модел на управление и как те трябва да бъдат преустановени. Как да се възстанови справедливостта", каза Радев преди малко пред журналисти.Все пак темата и готовността за диалог са поставени на дневен ред и дано разумът надделее този път.