Новини - 2021-11-11 15:32:34

Борисов: Хаосът продължава на пълни обороти, искаме независим одит на машините за гласуване

Новини Борисов: Хаосът продължава на пълни обороти, искаме независим одит на машините за гласуване

Бойко Рашков и Румен Радев незабавно да подадат оставка, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му причината за оставката трябва да бъдат стотиците нерегламентирани машини за гласуване, а след оставката – трябва да се проведе независима проверка на машините.Представители на ГЕРБ начело с лидера им Бойко Борисов дадоха брифинг за медиите в централата на партията. "Хаосът продължава на пълни обороти. От събота обясняваме какво готвят и какво правят. Показвахме ви. Флашки, машини, бяла пластика", заяви в началото му Борисов по повод новопоявилите се машини за гласуване в склад. 


 

Сутринта уважаваният от мен Цветозар Томов от ЦИК каза, че новите 199 машини в склада на "Сиела Норма" напълно са изненадали ЦИК", припомни той и уточни, че се иска използването на 427 устройства за ремонт на машините в изборните секции. Лидерът на ГЕРБ уточни обаче, че указанията за ремонт на устройствата не са такива и допълни, че някой се опитва да убеди обществото, че тези машини са купени я за да им се вземе батерията, я кабела."Най-важната работа през цялата година - президентските и парламентарните избори в неделя, се аутсорсва на една фирма. Те изцяло се объркаха и започнаха да изглеждат комично. Да не направя същия лапсус като Радев, който каза, че всичко на изборите зависи от манипулацията на изборите, но се поправи, че било от мотивацията. Сега ще му се карат", добави Бойко Борисов.


 

"Ако ние сега бяхме в управление и двама братя, сестра, баща и четирима души държат ключовете, кодовете и целия софтуер, какво щеше да се случи", попита риторично лидерът на ГЕРБ. "Внасяме в ЦИК писмо, с което искаме независим одит за машините на гласуване. Искаме ЦИК да осигури прозрачност за договора за доставка за тези машини. Това не го казвам аз, а Христо Иванов от 4 януари 2021 г. С две ръце ви подкрепяме искането и настояваме то да стане факт", обясни лидерът на ГЕРБ. "Искаме пълна отчетност от ЦИК, защото точно тези машини са избрани. Поискахме още от самото начало тя да бъде гарантирана. Абсолютно подкрепяме исканията на Христо Иванов и ДБ", категоричен е Борисов.Според Борисов 165 671 души ще са затруднени или няма да имат възможност да гласуват. Починалите пък за последните дни са 1101 души. Той изрази и възмущението си от скриването на новината, че България е поискала помощ от ЕС за справяне с COVID кризата. "Представяте ли си това да беше станало при нас и ние да го бяхме скрили. Какво щеше да стане тогава", попита той. "Изборите не са хаос. 

Те в момента са машинация", заяви от своя страна зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Той изрази възмущението си, че няма ясен отговор дори за първите открити машини, както няма отговори и за това, че единият е брат на другият. "Обиден съм, защото ни се карат, че задаваме въпроси. Това е по-лошото", отсече Дончев."Кирил Петков, в Нова май беше, започна да реди министри. Направи ми впечатление, че изброи за транспорта, май Събев беше от Русе, който в същото време е внесъл 100 000 лева като дарение за кампанията. Донесъл е 100 000 лева като дарение и той го обявява за министър. Това да ти брои някой 100 000 и ти да го обявиш за министър почтено ли е", попита Бойко Борисов.


 

Другият зам.-лидер на партията Даниел Митов обяви категорично, че те вече нямат никакво съмнение, че се правят опити за машинации на изборния процес. "Настоящият и отиващ си президент Румен Радев отказва упорито да влезе в дебат със своя основен кандидат-опонент", възнегодува Митов, а Борисов допълни, че държавният глава отказа да влезе в дебат с всички кандидати за президент.


 

"Молим единствено да се броят контролно разписките от машините", каза още бившият премиер и добави, че дори и при Корнелия Нинова се е проявило чувството за справедливост. "28 кашони стоят с флашки по 44 лв. На пазара са между 7 и 10 лева. Защо са взети на цесия", попита Борисов и допълни, че дори и службите са започнали да се плашат от собствения си министър. Борисов коментира и обясненията за машините, които щели да се ползват за резервни части. Той даде пример със стара "Тойота", която, като се счупи полуоската, взимаш от друга чисто нова "Тойота" и си тръгваш със старата "Тойота", а новата я оставяш да си стои като паметник."Рашков и компания да подадат оставка незабавно и да се броят контролно разписките като опит поне малко да се изсветлят изборите", отсече бившият премиер на въпрос за какво настояват от ГЕРБ. "Той е откачен човек. Такива негодници, това не може да бъде истина. Дебили! Каква връзка, тая глупост, ако я е казал... Аз станах и банкер вече", ядоса се лидерът на ГЕРБ на въпрос за твърденията на правосъдния министър Иван Демерджиев, който обяви по-рано днес, че трябва да се провери връзка между Бойко Борисов и "Сиела норма". "Разследвайте кой е собственик, кои са му роднините и ако видите връзка с мен, тогава ме питайте. Наглеци такива", завърши бившият премиер.


 

 

Източник: "24 часа"