Новини - 2021-10-29 13:50:05

Борисов: Асен Василев искал дебат? И аз искам да ритам с Мбапето

Новини Борисов: Асен Василев искал дебат? И аз искам да ритам с Мбапето

"Отклоняват вниманието. От мен дебат са искали всички. На мен знаете ли как ми се играе една контрола с "Пари Сен Жармен", така да се надиграем, да се надбягвам с Мбапето. Той ще ме надбяга, но само фактът, че ще застане да тича до мене, го издига на съвсем... ме издига, значи - аз, аз съм там". Така лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов отговори на "хвърлената ръкавица" от страна на Асен Василев за публичен "грамотен дебат", в който да се изясни как са били "откраднати 8 млрд. лв." 

"Радев използва последните си дни, за да назначава конституционни съдии", категоричен е бившият премиер и попита защо не е отговорил още за шурея, визирайки сагата с областния управител на Пловдив.


 

"Днес го гледах Радев на паради, музика свири, по мои изчисления бяха 14 минути рекламно време, по 10 000 лева - 140 000 лева без ДДС. А нашите излъчвания продължават да са платени. За какво му е тогава да прави кампания? Нека всички кандидати да получават по толкова безвъзмездно внимание. Това не е честно. Радев е бил на парад и използва парада във Военна академия, за да говори срещу мен. По каква тарифа вие ще го минете?", обърна се той към журналистите.


"Или трябва да бъде за всички еднакво. Има едно предаване, да не го казвам, единият ден е сина, другият е бащата, на третия ортакът. Все едно са на абонамент там", негодува Борисов по повод интервютата с Кирил Петков, баща му и Асен Василев в предаването "Лице в лице" по БТВ.


 

Борисов категорично заяви, че интересът му относно магистрала "Хемус" е било хората от Северна България да пътуват свободно.


 

"Радев обича да му свири духова музика при 124 починали. Такава наглост. И излиза и казва, че Борисов пречи на ваксинацията, а аз поне 15-20 брифинга говоря само да се ваксинират хората. Какъв е греха, какъвто искат да ми припишат тези тотално провалили се", възмути се лидерът на ГЕРБ.


 

Бившият премиер отново обясни защо е говорил за изтичащия срок на годност на ваксините. "Ние се запитахме защо не сме чули съобщението за удължаване на срока на годност на ваксините на "Пфайзер". В съобщението се казва, че е одобрен нов срок за годност в ЕС за тази ваксина. Това се случва на 10 септември. Единственото, което успяхме да намерим, беше в Медиапул. В това писмо нито има дата, нито е изведено. Това писмо е чак от 29 септември, в 18.04 часа. Само това успяхме да извадим. И в това съобщение се казва, че е одобрен нов срок за годност на ваксината при съответните условия на съхранение, като същият е удължен от 6 на 9 месеца. Ние само това говорим, че срокът е удължен и че ваксинираме с ваксина, която е до 30 септември, но е удължена до декември", разясни Бойко Борисов."Защо продадохме ваксините, които не са с изтекъл срок на годност. Имаме 500 000 ваксини с удължен срок на годност. Къде ми е вината, че казвам истината. Те не бяха година и нещо казвали хората да се ваксинират, а ние още август се надявахме да постигнем колективната ваксина", добави той.


 

"Толкова са нагли в момента. Стойчо Кацаров казва, че има нещо гнило в тази пандемия и че коронавирусът не се отличавал с висока вирулентност и висока смъртност. По думите му тогава вирулентността и смъртността не се различавала от тази на обикновения грип. И този ме е дал на прокурор. Него трябва да го арестуват само за тези думи", негодува лидерът на ГЕРБ.


 

Бившият премиер изчете още противоречиви изказвания на Кацаров. "Да те ваксинират днес и да ти дадат зелен сертификат, е все едно да те пуснат да пресичаш по магистралата, когато колите карат със 140 км/ч", увери Бойко Борисов и обвини Кацаров за лъжите му, че половината българи били преболедували и сме щели да постигнем колективен имунитет до това лято не чрез ваксинация, а чрез преболедуване.


 

"Радев, говори твоят министър. Днес всичко това е опровергано. Няма легла в болниците, в интензивните отделения, няма мерки, няма компенсации, всичко е оставено на произвола на съдбата", ядоса се лидерът на ГЕРБ.


"Тези хора, които доведоха България до това, искат едва ли не да си поделим отговорност за това, че когато нямаше ваксини, не сме ваксинирали, а сега остават на ваксините да им изтече срока на годност и продадоха ваксините, чийто срок не е изтекъл", продължи той.


 

"Цялото им действие цели две неща - потъващият "Радев Су" да бъде спасен и затова вкупом се метнаха, включително и този, който е продал фирма с милион задължения. И другата цел е да изместят от любимата на Радев партия на Кирил Петков провала в Конституционни съд. Само в Конституционния съд нямаше човек той, но и за това взе мерки", отсече бившият премиер.


 

"Разбрах само, че Кирил Петков не го е страх от Конституционния съд. Ако съберем 160 депутати, можем да отворим Конституцията и да променим това за двойното гражданство. Бих го променил, защото светът е глобален и има цели поколения, родени в чужбина. Ако българче, родено в чужбина, е кадърно, защо да не може да бъде министър", попита Борисов. Той заяви категорично, че ще подкрепи такова предложение.


 

"Аз никога преди избори не съм правил прогнози и планове. Този, който прави прогнози и раздава министерски постове, не трябва да забравя, че народът ни праща в парламента. Нека да минат изборите и ще видим кой колко депутати има и колко струва", призова лидерът на ГЕРБ.


 

Борисов предупреди, че ако днес се възложи процедура за "Хемус", цените ще са двойно по-скъпи. "Ин хаус" процедурите са порочни само ако процедурата е по-скъпа", каза още той.


 

"При всяка ситуация тръгват да бранят Радев. Вчера Радев при 100-200 човека беше без маска. Да видим дали РЗИ ще го глоби, както глобиха мен и игумена на Рилския манастир", заяви бившият премиер.


 

"Рашков да го коментирам... Той е изпратен по друга причина, брани Радев, за да отклони общественото внимание. Ние в протести не участваме. Няма наши представители. Протестите в момента са за хляб и за работни места. Не сте засекли нито един наш разпознаваем човек на тези протести. Вече мина една седмица, ние предложихме модел, по който да се премахне това веднага за сметките за тока.


 

С мен дебати са искали всички. И на мен знаете ли как ми се иска една контрола да направя с ПСЖ. Да се надбягвам с Мбапе-то. Той ще ме надбяга, но само фактът, че ще бягам с него, ме издига. Защо да правя дебат с тези хора. Единият е нарушил Конституцията, а другият е мошеник. Делян Добрев е завършил "Харвард", могат да дебатират с него цял ден. Томислав Дончев малко ще го понижа, но и него мога да изпратя да дебатират. Бил съм страшен. Като идвахте при мен в кабинета, изглеждах ли ви страшен", обърна се Борисов към Кирил Петков и Асен Василев.


 

По думите му Радев днес не е отговорил дали ще има дебат с проф. Герджиков и Лозан Панов. "Ако Радев, началникът на Асен Василев, каже, че трябва да отговаряме публично на въпроси, заставаме", отсече той.


 

Бившият премиер се обърна към Петков и Василев и каза, че е много евтина пропагандата им, като тяхната пиар компания е работила преди за него и за Вежди Рашидов. "И знам какво са им казали - да целят най-големия, за да ги забележат", допълни лидерът на ГЕРБ.


 

"Поздравявам ЦИК, че сега ще можем да броим квитанциите. И отбелязах, че само двамата представители на "Демократична България" са били "против", продължи Борисов.


 

"Можете да задавате колкото искате въпроси, не съм като Радев, да се фръцна и да избягам. Вчера като го гледах колко е притеснен. Говори и очите му... много е притеснен", разкри той.


 

Борисов обяви, че повечето събрани пари в бюджета са вследствие на инфлацията и всеки го знае това, включително и един гимназист, завършил в Банкя.


 
 
 

Източник: epicenter.bg