Свободно мнение - 2020-11-13 18:20:32

Благо Солов: Откажете се от вдигането на данъците в Пазарджик!

Свободно мнение Благо Солов: Откажете се от вдигането на данъците в Пазарджик!

Тодор Попов да се откаже от вдигането на данъците!

   В момента администрацията на кмета прави всичко възможно да събере нужното мнозинство в Общинския съвет, за да увеличи такса смет и други налози. 

Текат мотивиращи разговори с всеки колебаещ се съветник.

Няма да коментирам поврътливото поведение на някои колеги, между които и Арлин Антонов, и ГЕРБ. Преди изборите точно те остро критикуваха  лошите финансови практики на Тодор Попов, а веднага след това му целунаха ръка и удобно се наредиха в групата на управляващата коалиция.

Предпочитам да говорим не за цената на тези хора, а за цената, която вие ще трябва да платите за престоя им във властта чрез вашите данъците .

Вдигането на такса смет и други местни такси е неправилно решение в този момент. 

Считам, че гражданите са в правото си да са недоволни и напълно ги подкрепям. Съветвам кмета Попов, да не го прави и имам своите аргументи за това:

1. Общината редовно отклонява от парите, които плащаме за такса смет и ги харчи за други разходи.

Независимо, че законът не го позволява Общината събира парите за почистване, а ги харчи после за други дейности, според личните приоритетите на кмета. Всички знаем какви са те напоследък и той не ги крие: за съжаление това не са дългосрочни инвестиции, с които да се стартира възстановяването на Пазарджик, като важен икономически, търговски и транспортен център или подобряването на жизнената среда и стандарта на гражданите, а основно разходи, свързани със спорт и други дейности, които краткотрайно подобряват личния имидж на градоначалника. 

Не че спортът не е важен. Важен е, но той не трябва да се финансира с пари, предназначени за друго.

С други думи – след като многократно са отклонявани средства от чистотата към други кметски приоритети, сега нямаме абсолютно никакви гаранции, че като платим увеличените такси смет парите ще отидат по предназначението им и градът ни ще стане по-чист. 

2. В икономическа ситуация като тази, в която и гражданите са притиснати от трудности,  Общината трябва първо да помисли за намаляване на разходите.

Принципите в управлението на финансите на една община са същите, както при управлението на финансите на едно домакинство. Когато имаш 1000 лева - харчиш 1000 лева. Даже е добре, ако можеш да заделиш малко за бъдеше време. Общината не го прави. Тя харчи с широки пръсти, при това много повече отколкото има и дори тегли нови заеми, за да харчи.

На изминалата сесия от кметското мнозинство с подкрепата на Арлин Антонов и няколко съветника от ГЕРБ беше одобрен още един заем от 2 милиона лева. Някои от разходите, за които ще се използва, възбудиха сериозна изненада. Например:

Огромна сума ще отиде за разплащане на сметопочистващите фирми. Оказва се, че миналата година вие сте платили такса смет на кмета, за да ви е чисто, само че той е взел парите и е забравил да плати на фирмите, които почистват и сега тегли кредит за това. Тоест – веднъж сте си платили през такса смет, сега ще ги платите втори път, като връщате новия общински заем. 

Другият фрапиращ пример е, че се тегли кредит, за да се платят 120 хиляди лева за превоз на фенове на волейбола и футбола до други градове, където отборите ни са имали срещи. Добре де, като разделим 120 хиляди лева на 12 месеца излиза, че най-малко 10 000 лева на месец е плащала Общината за превоз на фенове. Като добавим и факта, че само 3 месеца от годината срещите са били с публика, този разход наистина става съмнителен. 120 хиляди лева за 3 месеца срещи с публика, прави по 40 000 на месец. 

Извинете, да не би да съм пропуснал, че Хебър е играл с Манчестър или с Барселона?

Ако е така – моля за извинение, но ако не е – хайде да се замислим и да спрем с разходите, които не са приоритет. Просто сега не е време за подобни харчове.

Сега времената са трудни и Общината трябва да мисли за това как да спестява пари на нашите съграждани и да направи живота им малко по-лесен, а не как да им увеличава данъците.

3. Не е честно!

Защо Тодор Попов не каза по време на изборната си кампания, че ще увеличава данъците? 

Той гузно мълчеше по темата през цялото време. Дори отказа предложението ми за публичен дебат преди балотажа, когато беше времето всеки от нас да изложи своите цели и приоритети, свързани с развитието на общината, в това число и с данъчната тежест, която предстои да понесат.

Вместо да каже честно това, което е мислил да прави, той  мълчеше.

Това просто не е честно.

Ще гласувам против увеличаването на местните такси.

Съветвам всичките ми колеги съветници, които имат достойнство и мислят за хората, а не за собствения си комфорт във властта да направят същото.

Бих посъветвал и Тодор Попов да го направи и да се откаже от предлаганото увеличение.

Общината обаче е толкова зле финансово, че той едва ли ще го направи.

Благо Солов

Общински съветник

Последни новини