Новини - 2024-03-29 06:20:33

Безплатен престой на паркинг за пациенти на "Хигията"

Новини Безплатен престой на паркинг за пациенти на "Хигията"

Кметът на града Петър Куленски предложи актуализиране на концесионния договор за паркинга пред пазарджишката болница „Хигия“, като включи безплатен престой за автомобилите на пациентите. В момента концесионер на паркинга е самото лечебно заведение, а темата стана актуална поради изтичането на договора следващия месец и искането за неговото удължаване.


Според предложението, концесионерът няма да трябва да прави инвестиции, а само да поддържа паркинга. Въпреки това, ще предоставя фиксирани и преференциални цени за потребителите, предимно пациенти на болницата. Новата алинея предвижда първият час от паркирането да е безплатен за пациентите, като след този период таксата за час ще съответства на цената за паркиране в синя зона.


Проектът за споразумение предвижда удължаване на договора с още 60 месеца и актуализиране на годишното концесионно възнаграждение. Новият размер е базиран на данни от НСИ и анализ на приходите от подобни обекти в областния град.


След като Община Пазарджик разтрогна договорите с други концесионери, стопанисва четири обществени паркинга в центъра на града, където паркирането струва по 1,50 лева на час. Според изчисленията при 6-дневна работна седмица месечните приходи от тези паркинги са определени, както и постъпленията от паркоместата пред болницата, които са средно 8,84 лева на ден, близо 186 лева на месец и около 2230 лева на година. При 9 места пред „Хигия“ се предвижда, че годишните приходи ще са около 20 000 лева. Тази сума ще се разпредели между концедента и концесионера съответно в съотношение 1:2, като годишната концесионна вноска ще бъде 6688,71 лева. След индексация през 2023 година, тази сума е станала 5404,99 лева.

Последни новини