Здраве и спорт - 2021-12-15 15:50:06

Без бокс, щанги и модерен петобой на Олимпийските игри

Здраве и спорт Без бокс, щанги и модерен петобой на Олимпийските игри

Международният олимпийски комитет официално извади три от основните спортове от Игрите през 2028 година, които ще се проведат в Лос Анджелис. Новината бе обявена от президента на централата Томас Бах. Вън от Олимпиадата са вдигането на тежести, боксът и модерният петобой. На тяхно място пък влизат скейтборд, сърф и спортно катерене. Решението за изваждането на три от основните спортове на Олимпийските игри бе взето след виртуално заседание на МОК, което се проведе в последните три дни.„Решението за вкарването на тези три спорта, които са насочени към младежта, бе взето след сериозния им успех в Токио 2020, ангажираността към иновациите изразена от организаторите на Лос Анджелис 2028, както и сериозният интерес и дълбоки корени, които те имат в Калифорния“, обясни Бах.
Вдигането на тежести е част от олимпийското движение още от 1896-а, докато боксът и модерният петобой влизат в програмата на Игрите през 1912 година.
И трите отпаднали спорта ще могат да се борят за участие на събитието, но ще трябва да преодолеят конкуренцията на други спортове като бейзбол, софтбол, карате, скуош, лакрос, крикет и поло, които могат да бъдат еднократни допълнения към Игрите. 

Източник: gong.bg