Общество и култура - 2020-10-05 19:29:55

България ще бъде просперираща и модерна държава, когато образованието се превърне в стратегически национален приоритет

Общество и култура България ще бъде просперираща и модерна държава, когато образованието се превърне в стратегически национален приоритет

Снимка: акад. Иван Тодоров приема наградата "Джон Атанасов" 2020 от името на д-р Златко Минев, доктор по приложна физика в университета Йейл в САЩ


Най-добрият начин да отбележим рождената дата на  Джон Атанасов  е като отдадем дължимото на върховите постижения на младите български учени и техния принос за развитието на компютърните науки за изминалата година.


В президентските награди „Джон Атанасов“ участват все повече млади българи с уникални научни постижения - от оригинални устройства за дистанционно следене на параметрите на човешкото здраве до революционен пробив в квантовата физика. Младите ни учени доминират с талант, интелект, креативност и трудолюбие и неслучайно ръководят много научни звена за върхови технологии по целия свят. Това е реален повод за гордост, защото резултатът  от постиженията на българските учени намира приложение във всички развити държави и допринася за прогреса на жизненоважни сфери като образование, наука, икономика, здравеопазване, сигурност.


Достойно за уважение е, че независимо къде се намират, в кой университет, научно звено, лаборатория и център в чужбина, тези млади български учени не късат своята връзка с България и продължават да издигат авторитета на българската наука по света. От нас зависи техните постижения да се внедряват и в България.


В Международния ден на учителя поздравявам и всички български учители. България ще бъде просперираща и модерна държава, когато образованието се превърне в стратегически национален приоритет, в центъра на който са професионализмът и достойнството на българския учител. За нашия народ учителите са не само личности, изграждащи достойни граждани, но и стожер на националната ни просвета и култура. Нека не забравяме, че от това какво образование имаме днес като качество,  достойнство и условия за работа на нашите учители, зависи в какво общество ще живеем и как ще изглежда България в утрешния ден.


Румен Радев, президент на България

Последни новини