Новини - 2021-12-04 08:46:15

Асен Василев: Предлагаме Бойко Рашков за вътрешен министър

Новини Асен Василев: Предлагаме Бойко Рашков за вътрешен министър

Очакванията на „Продължаваме Промяната” (ПП) са в рамките на следващата седмица да има правителство. Това обяви съпредседателят на партията Асен Василев в предаването „Събуди се” на Нова телевизия. Все още обаче не е достигнато до точката да има подписано коалиционно споразумение или връчен мандат. Той потвърди, че Бойко Рашков ще бъде номинацията за силов министър.Асен Василев посочи, че все още се уточнява структурата на Министерския съвет. Идеята обаче е всеки от коалиционните партньори да има вицепремиер. Самият Василев ще е предложението на ПП за финансов министър. „Надявам се утре към края на деня да имаме текст, който да можем да обсъдим с различните партийни лидери. В понеделник или вторник да започнат процесите по доуточняване на всички текстове и придвижването им към партийните органи за получаване на мандат за подписване на коалиционно споразумение”, допълни Василев. 

Все още не е ясно дали ще има министерство за държавните дружества. „Има различни предложения, идеята е да са едно или две повече, като някои от министерствата се разделят. Едно от тях е за електронното управление. То ще дръпне структури от различни ведомства”, каза съпредседателят на ПП. 

Министерствата, на които „Продължаваме Промяната” държи и за които са предложили да са водещи са тези на финансите, на вътрешните работи, на икономиката, за което смятат, че имат голям експертен потенциал. 

„Има министерства, където нашият експертен потенциал е по-малък, а част от коалиционните партньори имат доста повече експерти в тази област”, обясни Василев. Той потвърди, че Бойко Рашков ще бъде номинацията за силов министър, а проф. Денков за министър на образованието.


От Василев обаче не дойде категорично потвърждение, че Николай Събев и Стефан Янев влизат в състава на Министерския съвет.


„В момента структурираме правителство с четиригодишна програма с идеята то наистина да направи промените, които се необходими на страната и да избягаме от политическите кризи”, допълни той и поясни, че България има нужда от стабилност.


Василев обясни защо преговорите, в които се обсъждат имената, не са публични. „Не мисля, че е коректно да се казва този човек е добър, а онзи - не и публично да се обсъждат силните и слабите страни”, уточни съпредседателят на ПП.Автор: Нова телевизия