Новини - 2021-11-15 17:06:10

Асен Василев: ПП ще води преговори за правителство с БСП, ИТН и ДБ

Новини Асен Василев: ПП ще води преговори за правителство с БСП, ИТН и ДБ

Коалиция "Продължаваме промяната" ще води преговори за съставяне на правителство с БСП, ИТН и ДБ, стана ясно от участието на съпредседателя и Асен Василев в предаването "Лице в лице" по БТВ.


 

"От самото начало заявихме, че влизаме в тази битка, за да бъдем първи. Готови сме да бъдем първи и да носим тази отговорност", подчерта Василев.


 

„Идеята ни е по всеки един от секторите, където е необходима реформа – енергетика, здравеопазване, образование – да се сформират работни групи от всичките партии – от нас, БСП, ДБ, ИТН. Бихме поканили в тези групи и министрите от служебния кабинет – в ролята им на експерти. Да се обсъдят основните проблеми, начините за решаване и накрая да се излезе с един план за следващите 4 г.“, обясни Василев.


 

Той каза, че няма да водят преговори само с ГЕРБ и с ДПС. Василев бе категоричен, че дори пасивна подкрепа от страна на ДПС няма да приемат.


 

Според него, за да има устойчиво управление е необходимо стабилно мнозинство в парламента. Допълни, че няма как да се случи обещаната промяна с правителство на малцинството. Обясни, че за момента не вижда обстоятелства, които да накарат „Продължаваме промяната“ да преговарят с ГЕРБ и ДПС.


Василев не коментира персонални номинации за бъдещи министри. Обясни, че първо трябва да се започне от проблемите, а не от хората. Въпреки това Василев потвърди, че съпредседателят Кирил Петков ще бъде кандидатурата за премиер, а той за финансов министър.


„Казахме, че това са кандидатури, но те не са червена линия, не са задължителни и на база това, което експертните групи решат и това, което стане ясно в рамките на коалиционните преговори – ще се вземат тези решения. Нито Асен Василев трябва задължително да е финансов министър, нито Кирил Петков - премиер“, допълни Василев.


Той коментира, че всички клаузи в коалиционното споразумение ще бъдат детайлно описани и с конкретни срокове.

Идеята им е да се съберат експертите от различните партии и заедно с министри от служебния кабинет да излязат с план за 4 години.


"Има да се вършат тежки реформи, затова зад тях трябва да стои стабилно правителство, а не правителство, което се държи на плаващи мнозинства", подчертава Асен Василев.


 

Трябва да се фокусираме върху повишаването на доходите, каза още Василев в гостуването си при Цветанка Ризова.


Относно нарастващата инфлация, Василев коментира, че няма как България да се справи бързо с проблема: „Левът е закачен за еврото, ако има инфлация в еврозоната 5%, няма как инфлацията в България да е по-различна – може да е процент нагоре или надолу“.Източник: Епицентър