Новини - 2021-11-04 06:40:46

Александра Попова, Коалиция "Продължаваме Промяната": Бъдещето е в нашите ръце

Новини Александра Попова, Коалиция "Продължаваме Промяната": Бъдещето е в нашите ръце

В Спа-столицата на България сме и се срещнахме с красивата и талантлива уеб-дизайнерка Александра Попова, която е кандидат за народен представител от листата на ПП "Продължаваме промяната" за област Пазарджик. Тя е родена и израстнала във Велинград, където е получила и някои от най-ценните уроци за живота. Ето какво ни каза Алексанра за политиката, за електронното управление и за завета на дедите:


Г-жо Попова, кажете ни няколко думи за себе си.

Казвам се Александра Попова и съм израснала във Велинград. Завършила съм Техническия Университет в София със специалност Инженерен Дизайн и магистратура във Флоренция със специалност Графичен дизайн. В момента се занимавам основно с уеб дизайн. Семейна съм и горда мама на прекрасно момченце.
Кое ви провокира да се занимавате с политика и какво ви накара да се включите в новия проект на Кирил Петков и Асен Василев?

С политика ме провокира да се занимавам най-вече обстановката, в която всички живеем. Продължавам и традицията в нашето семейство, защото дядо ми, който е от Пазарджик, е бил народен представител във Великото Народно събрание 1990-1991. Баща ми също е политически активен човек. Кирил Петков и Асен Василев ми харесаха още докато бяха министри в служебното правителство. Показаха, че промяната към по-добро е напълно възможна да се случи, стига хората да са образовани, честни, и с ясни цели. 
Вие сте уеб дизайнер, според вас изостава ли България в електронното управление и дигитализацията на услугите, и трябва ли да се подобри дистанционното обучение, имайки предвид факта, че епидемиологичната обстановка в страната и света продължава?

Да, много отдавна е на дневен ред и трябва да наваксаме голямо закъснение. За мен електронното управление трябва да бъде ефективно, прозрачно и проследимо. Колкото до дистанционното обучение - всяка платформа търпи промени и подобрения в зависимост от нуждите на потребителите с течение на времето. Все пак, за мен присъствената форма на обучение е по-добрият вариант за учениците, защото не всеки ученик има достъп до компютър или интернет, а и връзката  учител-ученик е много ценна. 
Вашето мнение за въвеждането на Зеления сертификат - като жител на Спа-столицата на България, смятате ли, че това ще се отрази негативно на туристическия бизнес?

Одобрявам идеята за Зелен сертификат, но не и начинът, по който беше въведен при нас. Според мен, трябвше да има широка информационна кампания, която да покаже ползите от Зеления сертификат и ваксинацията.

Също така смятам, че вече преболедували хора, с изграден имунитет трябва да имат възможност да получат Зелен сертификат, което до голяма степен би облекчило, както хората, така и туристическия бранш. 
Вие сте внучка на великия лекар, писател и политик, подписал новата конституция на България - д-р Александър Попов. Кой от неговите завети ще приложите в политиката, когато поемете управлението на България?

Дядо ми беше изключително ерудиран човек, със силно изразено чувство за чест и справедливост. Показа ми колко важни са балансът и търпението и колко е важно да следваш целта си и да не се отказваш. Той умееше да отстоява позициите си, но винаги с добър и премерен тон, затова печелеше уважението, както на съмишлениците си, така и на опонентите. И най-важният урок за мен е, че преди всичко трябва да сме добри и да се отнасяме с другите така, както искаме те да се отнасят с нас.
Моля довършете изречението:

Обичам България, защото е прекрасна страна, с голям потенциал. Обичам и българите – според мен сме топли и чистосърдечни хора. Надявам се всички тук да можем да живеем по-добре, а тези които са извън пределите на страната, да имат мотивацията да се завърнат и осъществят мечтите си в България. Бъдещето е в нашите ръце.*Купуването и продаването на гласове са  престъпления.