Новини - 2021-11-26 08:46:40

Адвокат Куленски: Вдигането на такса смет е неоправдано и неморално

Новини Адвокат Куленски: Вдигането на такса смет е неоправдано и неморално

"С 25 гласа “за”, 13 “против” и 1 “въздържал се” Общинският съвет на гр. Пазарджик гласува увеличение на такса "битови отпадъци" за втора поредна година. За 2022 г. жителите на общ. Пазарджик ще плащат за сметопочистване и сметоизвозване с от 30 до 50 процента повече. 


По време на заседанието на Общинския съвет и преди гласуването поисках думата в качеството ми на гражданин, за да изразя своето несъгласие с повишението. Считам за неоправдано да се увеличават толкова драстично местни данъци и такси в условията на здравна и икономическа криза, когато доходите на много от семействата са силно редуцирани и последните са опряни до стената."
Това на писа на своята стена във фейсбук  Петър Куленски, който присъства на гласуването за по-висока такса "Смет" в ОС-Пазарджик. Адвокат Куленски защити исканията на гражданите на града да не се вдигат повече данъци и определи подобни действия в момент на здравна и икономическа криза като неморални. Според Куленски няма точен момент за нито едно повишение, но все пак в условията на ковид криза и икономическа криза да увеличаваш в рамките на две поредни години такса смет с от 60 до 100%, при положение че преди това години наред не си я актуализирал, някак си не буди доверие на гражданите в институциите. Затова и той счита повишението за неоправдано. "Проблемът е много по-дълбок и се корени в системно лошото управление на общината, което е довело до натрупване на задължения от няколко десетки милиони левове. А кметът и неговите съветници се готвят за теглене на нов рекорден заем от 20 милиона лева", възмути се Куленски.Не закъсняха и опитите за хитри провокации от страна на коалицията ГЕРБ-ДПС, която заедно с кмета Попов управлява община Пазарджик вече четвърти мандат. Според техен представител не отивало на млад мъж с положението на Петър Куленски да използва популизъм, на което адвокатът отговори, че всички отдавна са свикнали с опитите на ДПС да омаловажават истинската грижа за хората. "Вие наричате гражданската позиция "популизъм", което не ви прави чест. Тук съм в качеството си на гражданин, на пазарджиклия, който защитава мнението и позициите на над 90% от гражданите на нашата община, а те са   твърдо против непрекъснатите повишения  на данъци за сметка на все по-лоша услуга от страна на близки до някои хора фирми, свързани със сметопочистването и дезинфекцията например. Ние гражданите, а и експертите също, смятаме, че в условия на криза се търси първо кои разходи може да се свият, за да се запълнят дупки, преди да се вдигнат определени данъци и такси, но вие от коалиция  ГЕРБ-ДПС няма как да го разберете."Припомняме, че малко преди изборите на посещение в община Пазарджик дойде Бойко Борисов, който бе посрещнат с козируване, а кметът Попов попита общински служителски "Коя ще си скъса полата сега?". Ответна реакция от страна на дамите нямаше и те не запазиха честта си, която бе опетнена от изказването на кмета. Седмица по-късно на гости на кмета Попов дойде и Делян Пеевски, който неслучайно изпусна фразата "Тук се чувствам у дома си!". Двамата пиха чай в приемната на кмета заедно с Данчо Йорданов и Мустафа Карадайъ.А ето и част от изказването на адвокат Куленски, което той направи от трибуната на общинския съвет в Пазарджик:


"Здравейте, Казвам се Петър Куленски и ще се изкажа в качеството си на гражданин. Всички знаем, че живеем в условия на здравна криза, енергийна криза и ширеща се инфлация. Много семейства са опрени до ръба на оцеляване. Ето защо, аз считам, че вдигането на такса битово обслужване е неоправдано и неморално. Още повече, че през изминалата година същата е била увеличавана.


Както г-н кмета каза, става въпрос за такса, която няма безвъзмезден характер. Насреща трябва да има качество на услугата. Всички ние виждаме с очите си, че качеството на тази услуга не е достатъчно добро и става все по-лошо след всяко следващо увеличение. Като пример мога да дам купчините с отпадъци около контейнерите за смет, които виждаме из целия град. Това е още един довод, с който аз считам, че гражданите не заслужават тази такса да бъде увеличавана. И не на последно място смятам, че когато има една дупка в бюджета, не е лошо добре да се помисли за оптимизиране на разходите, а именно - кои харчове можем да съкратим и кои разходи може да намалим за някои услуги, които не са от жизнено важен характер. Това трябва да направим преди да пристъпим към увеличение на ТБО."